14. 2. 2019.

Gradnja kuće - oluci i ostala limarija

Gradnja kuće - oluci i ostala limarija

Nije mi bio plan da stavljam oluke. Konkretno ni nisam imao neke velike planove sem da završim započete stepenice, ograde za balkone i stepenice  (čekam baš dosta ali se ni ne žurim pa ne zovem majstora). Planirao sam deo ograde sa komšijom iako bi on to trebao da napravi. Onda roštilj-pušnica i laminat za potkrovlje.
Međutim ptice mi se useljavaju u krov jer iako ima mrežica one prolaze ispod talasastog crepa pa je bilo potrebno staviti češalj protiv ptica. Za sada ima četiri stalne porodice nekih ptica selica. :)
Ovu zaštitu bi bilo dobro staviti pre nego što se ptice ponovo vrate, a onda kada se već neko penje gore neka se sve odradi.
I eto promene plana....
Pozvao sam poznanika Gajića koji je već nešto radio i došao je i premerio i rekao da će cena biti oko 13-14e po metru dužnom. Tu cenu uopšte nisam planirao, meni je u glavi bilo duplo manja cena.
Pre par godina kada sam se raspitivao običan sivi oluk je bio 4e po metru a crni 7-8. S
kočila je i cena materijala i cena rada. Nazvao sam još par limara i svi su imali takvu cenu. 
Poslednji kojeg sam nazvao rekao je cenu od 9.5. To mi je velika razlika, preko 300e samo za oluke plus opšav.
Pa reko neka proba, nije to neki veliki posao.
Trebao je doći ali je sneg pao. Sačekali smo da se otopi sneg pa onda počela kiša. Sve se uredno javljao da odlažemo zbog vremenskih prilika. O Bože, prvi majstor koji se javi da neće doći i to iz opravdanih razloga. Čim je došlo lepše vreme javio se i rekao da dolazi. Tražio je avans za materijal i ništa više. Sve po dogovoru.
Malo je sporije radio ali lepo. Nije žurio na drugo mesto.
Zove Nebojša Kovač.
U toku izrade naišli smo na više problema.
1. Na terasi nazad nema gde da ode oluk pa ce biti kanalica uz zid.
2. Sa strane slivnik nije na kraju oluka vec oko metar od kraja i tu bi trebao da bude prelom a ovako ima kontrapad na tom delu pa se malo vode zadržava. (imamo rešenje sa umetanjem u tom delu duplog sakrivenog oluka sa drugačijim padom ali to ako bude problema.
3. Meni se često dešava da iako imam snegobrane sneg jednostavno sjuri sa krova. Klizav i strim crep. Svima ostalima sneg stoji na krovu. Zbog toga sam hteo da kada sneg sjuri sa krova da proleti preko oluka a ne da naleti na oluk. To je zahtevalo da se niže spusti oluk. Malo je ružnije pa smo našli neku sredinu. Krov je 40 stepeni i da bi oluk bio u ravni krova onda mora da se spusti niže nego kod manje strmih krovova. 
4. Sada kada je oluk niži na par mesta crep zavrće vodu koja kaplje-curi i baca nazad prema kući izmežu oluka i opšava. To ću rešiti tako što ću staviti neki zarez ili prepreku. Eto potrefilo se da baš ovaj nagib i dizajn crepa u ovoj kombinaciji pravi takav problem. 

Na šupi sa istim crepom ali manjim nagibom nemam ni jedan od navedenih problema. Ne treba ni snegobran.

Majstor mi reče sa se prevario oko cene i da bi trebalo barem evro da je skuplje jer nije znao da je crni lim toliko poskupeo. Po prvi put da sam zadovoljan nepoznatim majstorom pa sam ga malo i častio. 

Sve ukupno 850e + oko 50e što sam kupio dodatnog materijala (kolena, šolje, itd) i to sam računao da ga častim. U ovu cenu je oko 70m oluka, opšav na tri badže i postavljanje češlja protiv ptica.

Očekujem da će naredni period pokazati neke greške i rekao je da ga zovem i da će popraviti.
Ostavili smo vetar lajsne na šupi i tako neke sitnice za leto i usput ako bude problema da se otklone.

Zadovoljan sam.



Ovo mi nije bio plan ali sam zadovoljan što smo odradili i skinuli jednu stavku sa spiska.
Kako nije krenulo po planu tako se i nastavlja.
Javio mi se kum da ima majstora za fasadu.
Doveo ga, kada ono drugar iz osnovne škole i basketa.
Dogovorili smo se da počne da popravlja kventove čim vreme dozvoli. (kventovi su već jednom plaćeni ali lošem majstoru). Planira u narednih mesec-dva da završi fasadu, sve zavisi od vremena.

Na četiri ćoška idu kvaderi. Ako stavim ove od 34cm to će da me košta 30,000 din materijal a ovi od 45cm koštaju skoro 100,000, koliko i ostatak fasade.... Baš baš previše.
Napravio sam mašinu koja lepo seče i te reljefne oblike. Tvrdi stiropor kupio za 2000 dinara i još ću zvati Luku da jedan dan to iseče i drugi dan ofarba i eto lepe uštede. Prototip što sam napravio je podjednako čvrst i izgleda isto kao original.
Bavalit i rad i moj kvaderi treba da koštaju oko 1000e za 200m2. Sam rad je 2,5e/m2.
Coklu neću još raditi.

I na kraju ono najvažnije. U kuću smo se uselili sa našim malim dečakom starim 4 meseca. On je postao prioritet u našim životima, naš nepresušni izvor sreće i ljubavi. I kada je najteže posle smrti ćaleta, deda-strica, babe, ženine babe i par prijatelja i poznanika.. posle operacije... on nam vrati snagu. Tako mali seti se dede. Tražio je trambolinu da mu kupim da deda može da skoči sa neba i dođe kod nas....
A sada ćemo imati još jedan izvor sreće - batu ili seku. Svaki dan mazi  i ljubi mami stomak i svi čekamo prinovu. Već sada razmišlja gde će ko spavati, sa čime će zanimati bebu i gde ćemo se šetati.

Kuća mi je pala u drugi plan, čak da ovako ostane i narednih 5-10 godina, ja sam zadovoljan.

Usput... grejemo celu kuću za nekih 6000 dinara mesečno, 150m2.
Desilo se da jedan period je bilo jako vlažno i hladno i TP se zaledila pa sam je sat vremena prksao vodom iz vodovoda. Treća sezona i prvi put se desilo ovako nešto. Koliko sam čuo nisam jedini. Ima kome jeste ima kome nije, nezavisno od proizvođača.

14 коментара:

  1. Poštovani, interesuje me iskustvo sa podnim grejanjem.Osim tog problema sa punom. Da li su se u medjuvremenu pojavile neke skrivene mane,tem.u prostoru.tem.vode u sistemu itd. Koje cevi su ugrađene itd.Trenutno sam u sivoj fazi za leto planiram postavljanje grejanja.Svaka informacija je dobro došla. Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Osim sto je pumpa zvizdala i iritirala zbog sljunka koji se ne znam kako tamo nasao, desilo mi se jednom da se pumpa zaledila i onda sam je prskao hladnom vodom iz vodovoda. Potrosnja je super, kao sto i proizvodjac navodi. Grejemo celu kucu od oktobra i sa racunom za februar ukupno smo na grejanje potrosili oko 20,000 dinara, 150m2. Uklapa se u racunicu da cemo trositi za sezonu oko 200 evra. Cevi nisam imao neki izbor, svi drze jedan tip i nisu bile skupe. Podno grejanje je malo tromo pa se dese oscilacije u temperaturi. Ako je npr bilo par dana da je noc bila hladna a dan topao onda dodje jedan dan da je i noc i dan hladno, onda pumpa racuna da ce biti toplo i kasnije krene da greje. Sledeci dan je vec ok. Taj jedan dan se desi da je malo hladnije u kuci, za 1-2 stepena i to na nekih 2-3 sata dok pumpa ne skonta i ne pocne da greje. Isto se desava kada naidje iz hladnog nagli topao period, onda nam bude malo toplije u kuci. Sistem je generalno trom i kasni 4-6 sati i TP treba da prognozira kojom brzinom ce padati ili rasti spoljasnja temperatura, sto je ipak prognoza, a ne 100% tacno, i onda se jos mi ubacim sa cescim provetravanjem i slicno. Sve to tako trom sistem ne moze najbolje da balansira. Pogotovo ako mu namestim izlaznu temperaturu npr 28-30 stepeni onda je sistem jos tromiji i imamo vece osilacije u sobnoj temperaturi. Ako mu namestim temperaturu na 35, sto je neki standard, onda nema oscilacija u temperaturi u sobi ali pod je nekada hladan a nekada topao i imamo tu osiclacije. Ali sve su to bas finese koja vecina ljudi nece nikada primetiti. Temperatura poda je do 25 stepeni. Neki gosti traze i papuce. Tako da sam kojim slucajem stavio i zidno ili radijatore onda bi pod morao biti jos hladniji i morali bi svi nositi papuce po kuci a imamo podno grejanje. Tako da je i temperatura poda tu negde na granici hladnog i prijatnog. Generalno sam zadovoljan i nema tu neke filozofije. Pazi da su ti krugovi podjednake duzine, ispod parketa i laminata stavi gusce u odnosu na plocice. U kupatilo mogu kraci krugovi i gusci da bude toplije jer to se i cesto provetrava i hladi. Uz velike prozore isto gusce treba staviti. Zadovoljan sam i potrosnjom i temperaturom i izbalansirano je. Opet, sve je to moj licni dozivljaj Nekome je samo smederevac zakon :) Trenutno radim zavrsni fasadni malter, pa planiram rostilj, tus i tako... planiram i dimnjam i mozda i kamin .. Ako je tvoja kuca sto si poslao onda cestitam. Lepo, samo napred. Jedino sto mi je upalo u oko je mali nagib krova u odnosu na original. Opet, stvar ukusa. Ja sam insistirao da bude isti kao u katalogu iako su me svi odgovarali.

      Избриши
  2. Pozdrav,jedno pitanje,sa li mozete da date kontakt broj od majstora za oluke? Hvala lepo

    ОдговориИзбриши
  3. Postovani Vlado zanima me da li se prasina od secenja crepa sprala sama usled kise vremenom ili je potrebno crep prati peracem ili cetkom. Ovih dana sam zavrsio pokrivanje kuce, majstori su crep sekli na krovu pa je pun prasine na pojedinim delovima uglavnom gde su uvale. Hvala unapred

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav. Trebalo bi da kise spere. Probajte sa obicnim bastenskim crevom.

      Избриши
  4. Vlado koju vrstu toplotne pumpe ste ugradili? Planiram da kupim toplotnu pumpu na vazduh samsungova neke novije generacije koja radi do - 25stepeni, cena joj je 583000

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bergen, sto je ustvari kineski Gree. 10kw monoblok. Po specifikacijama radi na -22 i radila je bez problema na tim temperaturama. Godisnji racun za grejanje je 250e, sada kada je poskupela struja. Imao sam problem sa pistanjem, najverovatnije jer su majstori prilikom ugradnje dok su istovarali bakarne cevi, nabili ih u sljunak. Taj sljunak u sistemu je kasnije pravio probleme i majstori nisu znali zasto mi pishti u kuci. Na kraju sam sam nadosao. Drugi problem je sto mi se do sada 3 puta desilo da se na pumpi nahvata led. Radi ona ali sa dosta slabijim kapacitetom, Morao sam da je polivam hladnom iz creva jedno pola sata i tako skinem led sa nje. Ipak je 2000e jeftinija. Skoro da mogu da kupim 2 Gree za jednu Samsungovu. Ne verujem da ce Samsungova duplo duze da traje. Cak i da je efikasnije za nekih 10% to znaci da godisnje stedim nekih 25e i treba mi 80 godina da nadoknadim razliku u investiciji. S druge strane mi Samsung psihicki deluje sigurnije i kao da je za 3 klase bolji proizvod ali to ne mora nista da znaci jer Samsung nam je u glavu ugradjen kao dobra marka, a za Gree nisam znao nista.

      Избриши
  5. Zdravo, dsfs nakon par godina, interesuju me tvoja iskustva po pitanju podnog grejanja. Da li generalno zadovoljan odlukom da ugradis podno grejanje? Da li razmatras neki drugi izvor energije kao na primer drugi tip TP i iz kog razloga? kakva su vasa iskustva u prelaznim periodima u toku godine u prolece i jesen kada otopljava ili zahladnjeva?
    Ja trenutno radim na projektu i razmatram da li da stavljam podno grejanje ili fen-coil radijatore u kombinaciji sa TP vazduh-vazduh.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iskustva su pozitivna. Dosta gostiju ne skontaju da imamo podno grejanje pa traze papuce :). Godisnji racun nekih do 250e sa ovim poskupljenjem struje. Ranije bio 220e. Namestis temperaturu i nema lozenja, nema ciscenja, nama skladistenja drva ili peleta. Probleme koje sam licno ja imao su zbog majtora koji je ugradjivao i nekako ubacio sljunak u sistem. Drugi problem je sto se u proseku jednom godisnje pupma zaledi pa treba vodom iz creva da polivam nekih 15 minuta da skinem naslage leda. U prelaznim periodima pod je hladan i dobro je sto nisam stavio zidno grejanje jer bi bio jos hladniji. Fan coil duva kao klima. Meni se to ne svidja. Ugradio sam dve obicne klime za slucaj da se TP pokvari i sa njima leti hladim ali i do mozda deseta dana godisnje, Ove godine jos nisam imao potrebe za hladjenjem.

      Избриши
  6. Анониман12/04/2022

    Pozdrav Vlado
    Molim te samo informacija, da li pored monoblok toplotne pumpe imaš i neki bafer? Ako imaš, koje je veličine? Na koji način greješ sanitarnu vodu?
    Pozdrav od imenjaka iz Kikinde

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ooo. Pozdrav. Nemam bufer niti grejem sanitarnu vodu. Razlog je racunica. Bafer mora biti veliki jer TP ima nisku temperaturu grejanja. Tako da TP ako zagreje na 50*C vise nije taj COP, a zapremina treba da je duplo veca nego bufer sa grejacima koji greje na 70*C. Tako da ako grejem na 40*C je nisko i treba 5 puta veci bufer nego za grejace na 80*C. Pitanje je za koje vreme bi TP zagrejala tako veliku kolicinu vode plus kucu. Treba veca TP, a moja je mala, 10kw. Znaci veliki bafer, veca TP, investicija od preko 1000e. Mozda cak i 2000e. Moj godisnji racun za struju je 230e. Koliko treba godisnje da stedim da bih ustedeo 1000e? Ako stedim godisnje 30e, treba mi 40-60 godina za povrat najmanje projektovane investicije. Sanitarna voda ima isti problem. Imam bojler od 80l (sada 2) koji sam platio 100 evra. Da svaki put ispraznim bojler i nocu ugrejem, to me kosta oko 350 dinara mesecno. Bojler 300l sa izmenjivacem je nekih 500e najjetiniji sto sam nasao. Da stedim 2e mesecno na bojleru treba mi 200 meseci da nadoknadim razliku u ceni od 400e. Mislim da je mnogo bolje za tih 2000-3000e dodatnih na ove ideje da se kupe solarni paneli. Uzeti neki jeftiniji bez baterija i namestiti da TP radi na solar, a kada ne radi TP da bojler vuce, a u nedostatku sunca na mrezu da ide.

      Избриши
    2. Анониман12/15/2022

      Hvala na brzom odgovoru. Molim te na još par odgovora. Završio sam sivu fazu kuće P+1, max. 120m2 - giter blok, krov podaščan. U prizemlju je hodnik, kupatilo, dnevni boravak i kuhinja, a na sprati hodnik, kupatilo, i 3 sobe. Kupatila i hodnici su preslikani jedno iznad drugog. Pitanja su sledeća:
      1. Da li da idem na monoblok+podno (kao ti), ili da idem na kombinovani gasni kotao+podno
      2. Ukoliko bi izabrao gasni kotao, gde mu je bolja pozicija, prizemlje ili sprat
      3. Razvod bi rešio kao ti, tj. razdelnici posebno za prizemlje, a posebno za sprat. Ali kako rešiti balansiranje. Tj. da li su ti krugovi isti (oko 80m). Kako si organizovao krugove kad su u pitanju hodnici i kupatila. Jasniji da budem, da li da za recimo hodnik napravim jedan manji krug ili da ga pridružim recimo kupatilu ili nekoj sobi pa da budu svi isti. U tom sličaju neizostavno grejem i hodnik?
      Jednostavno me interesije pravila razvod...
      Hvala puno još jednom od imenjaka!!!

      Избриши
    3. Da li ces TP ili gas i sta je bolje je pomalo gledanje u pasulj. Ja sam jos pre 5 godina prednost dao TP jer sam pretpostavio da ce cena gasa biti neizvesna i da li ce biti redovne isporuke. Struja je ipak znacajno stabilnija i jednog dana, nadam se uskoro, imacu solarne panele. Uskoro i cena struje ce biti neizvesna, tj. nece biti socijalna kategorija vec ekonomska kategorija monopolista i kapitalista. S druge strane kvarovi na TP su potencijalno cesci i skuplji i teze je naci majstora. Zato imam 2 klime i totalno nezavisnu pec na drva.
      Da li je bolja pozicija kotla na spratu ili prizemlju... ne znam. Verovatno u prizemlju zbog odrzavanja i majstora. Ne bih znao neki drugi poseban razlog.
      Krugovi su mi isti sem u kupatilu gde je kraci ali tu i treba da mi je toplije i steta sto nisam stavio malo zidnog grejanja. Ispod laminata mi je razmak izmedju cevi 13cm, ispod plocica 15cm, a hodnik, odnosno ulaz koji je poseban mi je razmak 25cm i stamo je osetno hladnije ali tako sam i hteo.
      Ako planiras da produzujes krug iz prostorije u prostoriju onda obavezno krug da ti zapocne u kupatilu, a nastavlja se u hodniku. Kupatilo treba da ti je toplije od hodnika. Na drugim mestima nisam nesto posebno vukao kroz hodnik jer su isli do sobe i onda kada izlazi iz sobe malo ga zavijem. Sve zavisi od soba, velicine hodnika, putanja, tvojih zelja koliko gde da bude toplo....Nije neki odgovor ali ne znam raspored prostorija, velicine i gde planiras da postavis razvod. Inace namam problema u razlici temperatura.

      Избриши

Shiedel dimnjak - gradnja kuće

Schiedel dimnjak - gradnja kuće Danas je završen Schiedel dimnjak 8,66 metara.  Cena materijala 63.000 ili 540e. Majstori su uglavnom pr...