12.09.2016.

Grejanje

Grejanje

Već duže vreme razmišljam o grejanju.
Neke od opcija su:
1. Kotao na struju i skoncentrisati se više na jeftinu struju
2. Inverteri vazduh-vazduh
3. Kotao na pelet
4. Toplotna pumpa voda-voda
5. Toplotna pumpa voda-vazduh

Kao rezervni plan koji ide uz jednu od ovih pet opcija je kamin koji neće zavisiti od struje i da ima mogućnost povezivanja na podno grejanje. Možda jednog dana ovo bude glavni plan ..... ko zna... Ovaj rezervni plan sa izgradnjom dimnjaka me košta od 2500 do 3000e.

Neki parameri kuće su:
1. podno grejanje sa max 35 stepeni vodom.
2. plafoni 2,8m visine
3. 65m2 prizemlje + 80m2 potkrovlje
4. Pod izolovan sa 15cm stiropora, zid ytong sa 15cm stiropora, potkrovlje kamena i staklena vuna u ukupnoj debljini od 30cm.
5. Oko 30m2 prozora šestokomorni, četiri godišnja doba, tri stakla.

Potkrovlje još nije gotovo ali ni fasada, tako da po nekoj računici ovako neizolovano prizemlje troši za nijansu manje nego komplet sve izolovano i potkrovlje.

Po nekom proraču prosečna potrebna snaga da se zagreje kuća je 2,3 kW. Prosešna temperatura u grejnoj sezoni je 4 stepena.
Na -20 oko 5,5kW. Željena temperatura 23 stepena. Podno grejanje ima bolje raspoređenu temperaturu i u proseku od poda do plafona je manja nego kod radijatorskog pa zbog toga je potrebno manje nego na ovom proračunu ali eto da se držimo ovih vrednosti. Da je kuća prosečno izolovana sa 5cm stiropora i potkrovlje 15 potrošnja je duplo veća.

Problem mi je što mi je struja monofazna i mogu da imam max 6-7kW u jednom trenutku. Prelazak na trofaznu košta oko 600e i to je jedna od opcija.

Mi prosečno trošimo oko 350-400kWh a za grejanje prosečno 1600kWh.
Crvena zona nam ne gine.

Kotao na struju  sa akumulatorom tj. bufferom od 500-1000 litara košta od 500 do 1500e.  Najveći problem je što je to najskuplji izvor grejanja. Relativno malo ulaganje. Moram da imam buffer da bih iskoristio jeftinu struju i da ponekada malo se grejem na skupu. Buffer od 1000 litara na 80 stepni dok se ohladi na 25 može da akumulira  preko 60kwh. Treba mi 8-10kw i da ga napunim za vreme jeftine struje.   Tu obavezno moram trofaznu struju. Kotao od 300 do 600e, ugradnaja sa materijalom oko 200e i buffer od 500 do 1000e. Sve u svemu od 1600 do 2200e.  Prosečan račun za grejanje je onda oko 9000 din. Bez buffera 14000. Ali sve je to teško odrediti. Ako slučajno proračun greši 50% računi odu duplo.
Inverter klime tj. toplotne pumpe vazduh-vazduh.
Cena sa ugradnjom oko 70,000. Za sada mi je potrebna jedna ali kasnije za potkrovlje još jedna. To je 140,000 din. Mane su jer moram imati otvorene sobe, wc, kuhinja da bi se toplota raspodelila. Maksimalno 600kwh za grejanje i mojih 400.. Račun za grejanje 4000 dinara, nema namenski koriščenje jeftine struje ali ipak manje računi. Najisplativije ali mi mane smetaju jer uništavaju komofor. Možda i ne ali ne bih da rizikujem.

Kotao na pelet
kW košta oko 4,5 din. Prosečan račun 7200 dinara. Nema puno posla, nema puno prljanja. Problem mi je što mi je mala prosečna potrošnja, a to znači da će kotao često da se pali i gasi jer je minimum kotla 4kw. Često paljenje i gašenje smanjuje efikasnost. Zbog toga je potreba buffer barem od 300 litara. Dobio sam ponudu i sve na kraju izađe oko 3000e. Za malo više para mogu da imam toplotnu pumpu i nikakvih obaveza i još manji račun. Ni ovo nije veliki račun ali TP mi više privlači u ovom trenutku.

Toplotna pumpa voda-voda
Za toplotnu pumpu voda-voda ima ponudu od 2200e za 12kW.
Tu mi je potrebno dva bunara 460e. Alkatana 100e i 100e za kopanje. Pa onda neke šahte 200e.
Tri pumpe za vodu 300e. Razni dodaci 100e. Rad 150e. To je 3600e i još moram da uzmem trofaznu struju 600e. 4200e. To mi je sada velika investicija.
Često čujem i problemu prljave vode i čišćenje filtera.
Sem toga bunara ću imati po celom dvorištu. Sve mi je nekako teško izdvodljivo i naporno, a snage više nemam.

Toplotna pumpa vazduh-voda
Lepa priča za 3200e i ništa ne razmišljam. Ne treba mi trofazna struja ali moram da pazim da ne uključim istovremeno i dva bojlera i šporet i TP i veš mašinu. Mane ove priče su da što je hladnije i što meni više kW treba TP mi daje manje. Ne znam koji im je COP na -10 ili -15. Meni treba tada 4-5kW, a one po nekim informacijama daju 3.  Moram da uzmem jaču, a onda i trofaznu struju i košta više. Mogu i da dogrevam sa rezervnim planom a to je kamin ali njega ove godine neću imati. Super varijanta ako imam kamin pa da kombinujem 10-20 dana godišnje. Možda nekako rizikujem ove godine i da dogrevam sa uljanim radijatorom ako bude frka. Još uvek se raspitujem za ovu varijantu ali slabo nailazim na precizne informacije.


Update 20.IX

Stigla toplotna pumpa voda vazduh.
U pitanju je "domaći" Bergen što je rebrendiran Gree. Jeste kinez (a šta nije?) ali sam se dosta informisao i u pitanju je vrlo kvalitetna marka ali na našem tržištu slabo poznata. U pitanju je toplotna pumpa od 10kW snage na +7 stepeni. COP vrlo slabo opada i po karakteristikama daleko je od drugih vrhunskih TP koji su se proizvodili pre 5 godina. Jedna lokalna firma je koristila Midea TP sa lošijim karakteristikama i imali su posebno brojilo i kalorimetar i ta lošija TP se pokazala dobra i kada je par dana noću padala temperatura noću na -15 a danju -3,-5. Po proračunu na -20 meni će biti dovoljno ali neće toliki minus biti danima bez da preko dana ne poraste temperatura.
Uglavnom za voda-voda bunari su mi skupi, treba još dve pumpe, razvući struju, šahte, trofazna struja, prekopati dvorište.... malo mi je već muka od toga, a nisam dobio ponudu za "ključ u ruke" već bih pola stvari morao sam organizovati.
Ova TP u sebi ima sve i dovoljno je samo cevi povezati. Izlili smo postolje od ostatka cementa i šljunka i od nedelje treba majstor da dođe da je poveže sa razvodom vode, strujom. kontrolerom i senzrorom.
Mana ove pumpe je što ako je vlažno vreme onda COP opada ali zato sam uzeo jaču i imaću kamin.
Dobio sam popust i pravo da Vam kažem ne znam koliko košta... oko 2700e i povezivanje i cevi i ostali materijal će koštati još oko 300e. Inače ovakve pumpe koštaju oko 3600e. I bitno je da sam je dobio na rate. Nisam planirao da kupujem TP već običan kotao pa sam tako i finansije krojio i ne bih u ovom trenutku mogao da je kupim da mi nisu izašli u susret.

Slike ću okačiti kada je postavi majstor.

Još jedan update. Krajnja cena sa ugradnjom i materijalom je 3100e.
Pumpa je tiha, malo se jače čuje nego frižider. Napolju je bilo 20 stepeni i kasnije je pala temperatura na 12. Ugrejala je deo kuće, 65m2, sa 22 na 25 stepeni sa 7-8kWh. Bilo je potrebno ugrejati košuljicu.
U sobi je kvalitetan laminat za podno grejanje i cevi su postavljene na 13cm, a u kuhinji je na 17cm razmak jer su tamo pločice. Temperatura je ujednačena, čak malo toplije u sobi a tako sam i hteo. U WC je dosta hladnije verovatno jer Sunce ne ugreje preko dana i inače je najhladniji deo kuće.
Senzor temperature je odreagovao kada je dostiguna temperatura ali se kasnije još 2 stepena ugrejalo. Koliko sam shatio regulatoru treba par dana da nauči kada na vreme da uključuje i kada da isključuje.
Sve u svemu sam vrlo zadovoljan kako je sve na papiru ali videćemo kako će biti kada dođe prava hladnoća.Update 7.XII 2017.

Pumpa je u samom početku bila tiha ali je ubrzo počelo unutra da se čuje iritirajuće zviždanje. Posle mesec dana je postalo je nepodnošljivo. Prijavio sam im i rekli su da su gužvi i malo da se strpim. I tako prošlo godinu dana. Bila dva servisera koji tvrde da instalacije nisu dobre, a to su procenili tako što su stali pored pumpe i nisu je ni otvorili. Nisam mogao da prihvatim takvo objašnjenje jer mi je iz više razloga bilo nemoguće. Bio sam uporan i smarao i čekao sa stpljenjem godinu dana da reše ali kada su mi između redova rekli da umišljam onda sam zvao udruženje za zaštitu potrošača i pripremio se da ih tužim. Tražili su još koju nedelju fore. Došli su sa predlogom da stavim skretnicu i još jednu cirkulacionu pumpu i bio sam spreman da potrošim još 200-300e i da rešimo problem tj da ga na taj način sakrijemo. Kada su otišli počeo sam još jednom da eksperimentišem sa otvaranjem i zatvaranjem krugova i TP je prestala da radi sa greškom da je pritisak prevelik. Otklonim grešku i pokrenem je i radi pola sata i opet se isključi. Pretpostavi sam da je u pitanju hvatač nečistoća i zvao sam ih da očiste. Došli su sutradan i rekli da ne veruju da je to problem ali da će odraditi i kada su skinuli hvatač nečistoća videlo se da je bio skoro zatvoren nekim sivkastim zrncima. Vratili su očišćen hvatač nečistoća i evo skoro mesec dana nema problema. Još par dana mi je zujalo u ušima ali to je bilo do mene jer je mozak navikao na to zujanje i sve mi bilo cudno.
Potrošnja. Grejao sam 65m2, zidovi Ytong 25 sa čak 25m2 otovra, prozora i vrata. Na gornjoj ploči 4cm stiropora i pošto se radilo gore jedan deo zime je bilo još 10cm izolacije staklene vune. Jednotarifno brojilo i cela sezona 330e. Racunam 8 meseci, od prvog oktobra do kraja maja. Ove zime sam zamenio jednotarifno brojilo sa dvotarifnim. Pratim potrosnju i odnos je 40-60% u korist jeftine. Ako taj odnos prenesem na proslu zimu onda bi grejanje bilo 200e. Sada je cena struje nesto skocila ali ocekujem blazu zimu jer je prosla bila izrazito hladna. Racun bi trebao da je isti. Trenutno je potkrovlje 70m2 izlovano i ima grejanje ali ne grejemo sem stepenista. Treba da se sredi jos kupatilo od 10 m2 i garderober nema grejanje. Ocekujem kada krenemo da grejemo da racun bude veci za nekih 40% tj za 80e. Ako stavimo fasadu onda ce opet biti 200-250e ali za celu kucu. Ne vredi mi stavljati fasadu ali moram je staviti. Takodje planiram i kamin i iz dvorsta mogu da nakupim drva za minimum pola sezone. U tom slucaju direktni trosak za grejanje ne bi trebalo da bude veci od 100e za celu sezonu. Zaista mizerno za kucu gde se greje ~150m2. Toliko sam prosecno placao  mesecno u stanu od 55m2 i jos je bilo hladnije nego u kuci. U proseku mesecne rezije izadju 11000 din (smece, voda, grejanje, struja, internet, TV i dva mobilna. Na nicemu se ne stedi sem sto se gleda da ves masina, grejanje i bojler radi na jeftinu struju sto vise).

20 коментара:

 1. Анониман9/20/2016

  Pozdrav brate,
  pratim tvoj blog vec godinu dana redovno jer sam i ja u slicnim radovima kao i ti, samo zaostajem nekih 6 meseci (sada ce se ta razlika i povecati jer sam ostao bez kinte :)).
  Tvoji blogovi i razmisljanja su mi izuzetno korisni, spomenuo si par stvari koje ja nisam uocio i nisu mi pale na pamet.
  Video sam da te ljudi kritikuju sto ne pises vise, ali ja te razumem sto i toliko vremena imas da odvojis. Samo napred i svaka cast!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pozdrav beli brate :)
   Sada malo slabije pisem jer i nema nekih velikih radova. Uglavnom sitnice oko sredjivanja dvorista, sredjena garaza gde moze sada i auto da stane a nije bilo mesta za zidarska kolica. Ovih dana planiram da stavim stiropor na pod u potkrovlju da ipak bude toplije zimi. Za koju nedelju planiram da kupim sadnice raznog voca i neko ukrasno drvece. Ne radim nista veliko jer skupljam novac za toplotnu pumpu. Isto kao i kod tebe finansije presusile tako da cemo ostati na toj razlici :) Na prolece planiram fasadu i do kraja sledece godine potkrovlje da izolujem, struja, voda, grejanje i kosuljica. Nije da nemamo prostora ali bi bilo dobro da imamo spavacu sobu. I onda za dve godine ograda i zavrsavanje ostatka potrkrovlja. Da li ide sve po planu? Ne ide ali sam zadovoljan. Najveca i najcesca odstupanja u planu sam napravio svesno i svesno usao u veci trosak. Za pocetak tu su vrata od 200e a ne od od 100, nov TV, staze od 2500e a ne od 500. Toplotna pumpa od 3200e a ne kotao od 500, kuhinja od 900e a ne od 300. To je razlika od preko 6500e koja nije morala da nastane ali eto ipak sam se odlucio da potrosim vise zarad kvaliteta i lepote ali nije moralo. To znaci da ove godine nema fasade ali ne zalim ni za jednu ovu odluku koja je vise luksuz nego potreba. Onda se desila i svadba neocekivano jer me je zena smotala za pola sata (salim se). I odmah posle Nove godine dobio sam sina koji je drasticno promenio prioritete u mom-nasem zivotu.

   Избриши
 2. Nesebičan blog. Puno korisnih iskustava. Samo napred!

  ОдговориИзбриши
 3. Kotao na pelet je najbolja opcija,cisto nema prljanja a odlicno grejanje.
  XenonLight

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Posle dobijenih ponuda cena toplotne pumpe i kotla na pelet mi je bila priblizno ista. Toplotna pumpa je totalno cisto grejanje i takodje odlicno greje. Nema kupovina peleta van sezone i skladistenje i ciscenje i punjenje. Cena kW sto daje pelet je konstantan i iznosi 5 dinara. Cena kW toplote iz struje ako gledam samo plavu zonu a u crvenu necu uci iznosi 2.5-3.5 dinara u zavisnosti od COP-a a ako je dvotarifno brojilo od 3 do 4.5 dinara preko dana a nocu od 0.7 dinara do 1 dinar U proseku 2.5 dinara. Sto je u proseku duplo jeftinije nego pelet i ne moram ama bas nista da radim. U najgorem slucaju TP jeftinije greje nego pelet a u proseku duplo jeftinije. Naravno ni pelet nije losa prica. Sasvim kulturna i prihvatljiva ali sam ocekivao da ce me barem 1200e jeftinije izaci pa da vagam o isplativosti. Po sezoni grejanje na pelet me izadje 250e skuplje pa ocekujem da je barem startna investicija manja barem 1500e.

   Избриши
 4. Анониман10/07/2016

  Da li je moguce da su toplotne pumpe dosle na istu cenu sa kotlovima na pelet? Koji su dodatni troskovi i za koji sistem si se odlucio? Imas li vec iskopanu vodu na placu koju ce pumpa koristiti?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Eto, 3100e ukupna cena do razvoda za grejanje. U toplotnoj pumpi je sve: ekspanziona posuda, kontroler, senzor temperature.. sve.. bukvalno je potrebno samo cevi spojiti, senzor i kontroler. U pitanju je voda-vazduh toplotna pumpa. Jos uvek nemam fasadu i nocas je temperatura pala na 1 stepen i u proseku je bila 3 stepena. Za grejanje, fizider, bojler i ostalo sto nocu radi... od 20h do 08h potrosilo se 11kw.

   Избриши
 5. Vidim da je Vama bilo potrebno oko 2 godine od temelja, pa do unitrašnjih radova. Da li može brže po Vašem mišljenju?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Za papirologiju je potrebno mesec dana i za gradnju 2 meseca ako je dobro organizovano moze i za mesec dana. Tako da onaj ko ima novac u rukama moze da izgradi kucu za manje od 3 meseca.

   Избриши
 6. Pozdrav, sve pohvale za blog :) Evo i mi smo u situaciji u kojoj ste vi bili pre 5 god :) Planiramo izgradnju kuce, spratna kuca, 100m2 neto, 50m2 prizemlje+50m2 sprat. Jos uvek su sve opcije otvorene sto se tice materijala za zidanje, za sad cigla ima prednost, kao i odabir grejanja. Posto ste vi sve dobro izucili, mene zanima sta mislite koja je opcija bolja, kombinacija podno-radijatorsko, stim da bi podno zauzelo oko 30m2 a radijatorsko 70m2 grejne povrsine ili samo podno? Da li bi se osetila razlika u racunima ako bi imali samo podno? Plinski prikljucak imamo, pa razmisljamo o varijanti kondenzacioni ili obicni kotao, ili grejanje na struju sa baferom, mada mi se u slucaju sa baferom ne svidja to sto zauzima dosta mesta, dok plinski kotao mogu da stavim i u vesernicu, kupatilo, spajz....a da ne utice na kvadraturu. Moje misljenje je da mi je toplotna pumpa dosta skupa, da bih je isplatila dek za 7-10 godina, pa ne znam koja je svrha da je ugradim? Vi ipak imate skoro duplo vecu kvadraturu.... Koja su vasa iskustva nakon ugradnje TP? Hvala

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pozdrav i hvala. Dobra pitanja. Evo sta bih ja menjao kod mene. 1. Ne bih salovao temelje vec bih ih zidao. 2. Zidao bih ciglom.
   Ytong sam uzeo jer sam sam sa prijateljima zidao i racunao sam da je lakse i da cemo brze uraditi. I drugi razlog zbog cega sam zidao Ytongom je zato sto finansijki nisam mogao odmah staviti fasadu a znao sam da ce da me grejanje "udavi" i da ce da kosta vise nego razlika za ytong i ciglu.
   E sada podno ili podno radijatorsko...
   Ako dobro izolujete kucu sa recimo 15cm izolacije veci deo zime ce vam pod biti jedva topao. Kod mene je prijatno topao pod ako je spolja oko nule. Ako je napolju 10 stepeni onda zena obuva papuce i pod je malo hladnjikav. Na -5 je topao ali nije neprijatno. Ali za sada racunajte da ja imam samo kroz Ytong 6cm izolacije i da planiram jos 15cm. Pretpostavljam da kada bude napolju nula da cu morati nosi papuce u kuci iako imam podno grejanje. Pitajte me kada stavim fasadu za sledecu zimu. Tako da ja bih stavio dobru izolaciju i podno grejanje bez radijatora da ne komplikujem i ne poskupljujem instalacije.
   Da toplotna pumpa moze biti skupa u Vasem slucaju i mozda ce trebati i vise od 10 godina da se isplati. Sve zavisi koliko ulozite u izolaciju. Mene je TP kostala 3000e a vas ce kotao kostati 1000e manje-vose pa gledajte razliku u investiciji. Ja bih pored kotla uzeo i inverter klimu za 600-700e i sa time grejao a na gas dogrejavao (u ovom slucaju podovi ce biti jedva mlaki). U ovom drugom slucaju bih uzeo najjeftiniji gasni kotao.
   Iskustva nakon ugradnje TP... upravo sredjujem potkrolje i grejem 65m2 prizemlja. Nema izolaciju sem sto je Ytong. U podu mi je 15cm a na plafonu samo 4cm izolacije sto je ispod svakog minimuma. Racun za oktobar 2200 dinara a za novembar 4000 dinara, samo grejanje jednotarifno brojilo. 260kw/h vise za oktobar a za novembar 440 kw/h.

   Избриши
 7. Hvala na odgovoru. Znam da niste gradjevinske struke, iscitala sam dosta vasih komentara na forumu ssm, pa sam zakljucila :) Mi bi zidali ciglom, zid 25cm, sa izolacijom 12cm na zidu, 10cm u podu i 20cm na plafonu. Mozda negde bude i vise, al za sad to su planovi. Takodje, i mi bi zidali u fazama, jedne godine temelj i mozda prizemlje, sledece ostatak, pa unutrasnji radovi, potrajace :) Nego vidim da ne biste odabrali Ytong, pa me zanima zasto? A sto se tice grejanja, ja nekako ocekujem da bi mesecna potrosnja u januaru-februaru bila oko 250-300m3 gasa, sto je oko 12000 din, a pretpostavljam da bi mi racun za struju (samo grejanje )u tim mesicima koji su najhladniji izasao bar 6000 din, sto znaci da je to oko 50e razlike mesecno, sto mu dodje oko 250e godisnje. A razlika u ceni TP i gasni kotao je oko 2000e, pa zato i zakljucujem da bi mi dosta trebalo da isplatim TP. Da li ste zadovoljni sa laminatom preko podnog grejanja?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Jos nesto. Ja bih mozda jedne godine temelje i nultu plocu a zidanje i ostale ploce ujedno sa krovom.

   Избриши
  2. 10cm na podu je ok, na plafonu 20 je minimum i na zid 12cm je minimum po sadasnjim standardima. Da stavite na zid 15cm to bi bilo skuplje 200e a na plafon jos 5cm jos 100e. A posle nema dodavanja. Ne bih Ytong jer je cigla + deblji stiropor jeftinija kombinacija a imate i dobru termoakumulaciju. Sto se tice kalkulacije grejanja i ja sam sada dobio slicnu racunicu i slabo bi vam se isplatila TP. Sto se tice grejanja preko laminata sam sasvim zadovoljan. Kao sto sam rekao ispod laminata je 13cm razmak cevi a na plocicama 17cm i razlika u temperaturi poda mi je mala, pola stepena. Danas mi je bas bio covek koji ima gradjevinsku firmu i nije primetio da je to laminat. I jos nesto u vezi debljine izolacije. Treba izabrati optimalno. Na podu potkrovlja koji nismo sredili sam stavio 4cm stiropora i preko toga 5cm staklene vune. Pratim temperature i potrosnju skoro svakodnevno i uvek mi se slaze. Medjutim zadnjih nedelju dana trosim 25% vise i ne slaze mi se racunica i onda se setim da sam sklonio 5cm staklene vune da bi se postavile cevi za podno grejanje tako da mi je ostalo samo 4cm stiropor. Ubacim to u program i stvarno program sada kaze da mi je potrosnja veca za 25% i sve mi se slaze. Eto koliko je znacajna izloacija. Pitanje je samo koliko ce znaciti vama na fasadi 12-15cm razlika i na krovu 20-25-30cm razlika. Treba proracunati.

   Избриши
 8. Koji program koristite? Ursa, knauf ili neki drugi? Probala sam sa proracunima energetske efikasnosti, i ispadne da je 12cm min za fasadu, mozda stavimo i vise, to jos nije odluceno. Za plafon se slazem u potpunosti da bi treblo vise od 20cm, samo ne znam sta ce nam diktirati finansije. Ipak kolko vidim i tih 5cm jaaako uticu na potrosnju, prosto ne mogu da verujem da se poveca potrosnja za 25% samo za 5cm izolacije. Ohrbrili ste me za laminat, to me je dosta lomilo oko izbora grejanja, posto mi se licno laminat ne svidja, tj lepsi mi je parket, a ne bi plocice u dnevnoj i spavacim sobama, a znam da se ne postize isti efekat kao sa plocicama. Al eto 17cm naspram 13cm izgleda resava problem laminata. Hvala jos jednom.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Sam sam napravio program a formule je lako nauciti. 5cm utice ali to kod mene je sa 9cm skinuto na 4cm izolacije. Medjutim da sam sa 25cm skinuo isto 5cm efekat ne bi bio ni priblizan od 25%. Mozda najvise 5%. Pogledacu sutra. Stavio sam laminat koji je namenjen za podno grejanje. Ne moze obican ali sada vecina moze na podno grejanje

   Избриши
 9. Zivojin5/13/2017

  Zdravo Vlado,

  zanima me sada kada je zavrsena grejna sezona, kako si zadovoljan sa toplotnom pumpom i kako se ponasala tokom onih najhladnijih dana? Takodje me zanima gde si nabavio toplotnu pumpu?

  Pozdrav iz Kragujevca

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pozdrav,
   TP sam kupio u Energynet-u. Zadovoljan sam uslovima kupovine i saradnjom i informacijama do trenutka kupovina. Na -20 sam morao da povecam temperaturu vode na 43 a pod je bio oko 28-29 stepeni i kontantno je odrzavala temepraturu u prostorijama od 23 stepena.
   U januaru su mi skunuli jedan deo izolacije u potkrovlju jer se pocelo sa radovima. Nemam spoljasnju izolaciju na Ytong 25. Grejao sam samo prizemlje. Kada bude izolacija kuca bi trebalo da manje trosi nego sada. U januaru sam potrosio oko 1550 kwh i u to je ukljucena redovna potrosnja, bojler, ves masina, kuvanje, peglanje itd.... Sto se potrosnje TP sam zadovoljan. Moram da kazem da nije bas sve tako savrseno. TP pumpa pisti u kuci kada su temperature od -5 do +10. Na -20 se nije nista cula i sada na +15 se slabo cuje to pistanje. Sumnjali su na instalacije ali nije to toga 100% jer zatvorim u prizemlju krugove i ostavim u potkrovlju i nema nikakvih promena u pistanju. Znaci pisanje nastaje u TP i sumnjam da je na nekom automatskom ventilu jer kada je jako hladno tog pistanja nema jer pretpostavljam da je ventil otvoren na maksimum. Bio je servises iz Novog Sada i predlozio je da stavimo neki rezervoar od 100-200 litara i poseban termostat, cirkulacionu i poseban regulator sto je dodatni trosak od 200-300e. Posle sam razmisljao i ne vidim razlog zasto bih ja ulazio u taj trosak jer pumpa pisti. Ponekada toliko da je neprijatno i moramo glasnije da pricamo. Taj problem od pocetka postoji i sve je docicemo sledeci mesec, evo samo ovo samo ono i proslo je 6 meseci i nista. Ako se ne resi u naredne 2 nedelje trazicu nazad novac i tih 300e dodati za LG toplotnu pumpu. Ova pumpa ima gresku, ne znaju da je otklone vec hoce da o mom trosku prikrijem posledice greske pumpe. Naravno, ni ovo nije islo glatko kao sto nist ne ide :)

   Избриши
 10. Анониман11/13/2017

  Pozdrav,

  Gledamo da uzmemo toplotnu pumpu Bergen isto u Energynet-u.

  Da li bi ste sada uzimali ovu pumpu, ili bi uzeli LG?

  Hvala


  Pozdrav

  Veljko Palić

  http://www.energynet.rs/1-grejanje-i-oprema/102-toplotne-pumpe/toplotne-pumpe-vazduh-voda/toplotna-pumpa-vazduh-voda-monoblok-super-dcevo-inverter-hlr16?sku=32046

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pozdrav Veljko, komsija :)
   Iskreno... ne znam.
   Zadovoljan sam sto se tice potrosnje i buke koju stvara kompresor i ventilator. Sve je to kako je napisano. Na -20 se super pokazala.
   Medjutim, u mojim instalacijama se javlja pistanje i siguran sam da to pistanje nastaje u pumpi ili zbog pumpe jer je u potkrovlju grejanje radio drugi majstor sa drugim materijalom i postoji isti problem. Smatram da je greska u pumpi ili njihov serviser nije dobro instalirao TP. Muku mucim godinu dana da to resimo. Bila su dva njihova servisera i kazu da je problem u mojim instalacijama ali meni nije jasno kako na -10 ne cujem nikakvo pistanjea a na 0 da poludim a na +10 onako, blago iritirajuce. Instalacije su iste na svim tim temperaturama i jedino sta se menja je rad pumpe. Pistanje je isto bilo da zatvorim jedna razdelnik ili drugi ili oba otvorena, bilo koji krug da zatvorim ili pola krugova. Jedina ozbiljna promena u pistanju se desava kada se menja spoljasnja temperatura a manja kada npr radi kompresor. Doslo je do toga da planiram tuzbu jer nemamo isto misljenje o izvoru problema. Ja razumem direktora da ako mu dva servisera daju identican izvestaj da on ne moze puno da izadje u susret jer nije njegovo da se razume u instaliranje grejanja vec da poslusa strucno lice. Opet, po meni ti njihovi strucni izvestaji nemaju veze sa realnoscu i nemaju odgovore na neka moja pitanja. Tipa ako oni kazu da je pistanje zbog prigusene instalacije zasto onda na -10 instalacija nije prigusena? Zasto se prigusenost ne menja otvaranjem totalno nezavnisnog razdelnika? Ja sam imao samo grejne krugove i razdelnik a oni su instalirali pumpu i povezali sa razdelnicima i ako su instalacije prigusene onda su oni to trebali resiti pre razdelnika a taj deo instalacija su oni postavili. Nadam se da ce danas doci resiti. Nocas sam se probudio na pistanje.
   LG je 1000e skuplji i spreman sam da vratim pumpu i uzmem LG ako ne rese. Znam na jos dva mesta gde je postavljena ova TP i nemaju ove probleme. Moze se reci da eto ja, kao po obicaju, nisam imao srece. :)

   Избриши