28.03.2014.

Temelji

Temelji kuće

Temelji kuće su trakasti ukupne dužine oko 58 metara. Temeljna traka je širine 45 a visine 35 na dubini od 80cm a temeljni zid je izdignut 30cm iznad zemlje. Temeljni zid je armiran pri vrhu 4 x fi12 a ankeri za vertikalne stubove su 4 x fi14 i treba da vire 70 cm iz temelja. Kuća ima 15 stubova. Deo temeljnog zida kod garaže treba da je u nivou zemlje. Problem je što plac ima blagi pad od 30cm i negde će otići više betona.

Dosta majstora je reklo da projektant nije dobro odradio projekat jer je nemoguće da je temelj samo pri vrhu armiran. Nazvao sam arhitektu koji je potvrdio da nije greška a ko tvrdi drugačije neka matematički izračuna. Pošto je pesak i dosta je podvodan teren odlučio sam malo da ojačam temelje tako što bih armirao sa 4 x fi8 u donjoj zoni temelja i plus bih stavio u temeljnu stopu armaturnu mrežu fi4. Čisto da mirno spavam. To zadovoljstvo će koštati još 130e što nije neka cena na celu sumu kuće a smanjiću rizik od pucana temelja.

Dobio sam super ponudu za uvezanu armaturu na meru za 85 dinara po kg ili 0,74e po kg. Ta cena je niža od nabavne cene mnogih stovarišta. Moj proračun se slaže sa računom i tačno je 400e.

Ponude za izgradnju temelja ide ovao: 50e metar kubni, drugi opet 25e metar dužni a treći 12,5e za bruto metar površine kuće. Ukupno to se kreće od 1250 do 1500e samo za rad. Neke ponude u tu cenu uključuju i oplatu a negde moram da kupujem.
Moj proračun je 10 metar dnevno jedan čovek može da iskopa a ima 60 metara što je 6 dnevnica fizikalca po 10e. Za dva dana može da se izšaluje što je majstoru 40e a drugar i ja i još dva fizikalca možemo za jedan dan da izlijemo. To je ukupno 120e. Pomnožim sa 2 jer uvek ima nekih problema i to je 240e. Mooogo manje nego u ponudama. 
Malo sam se potrudio i dobio sam ponudu od 120e. Ponudu je dao moj imenjak Vlado.
Morao sam dokupiti daske, štafle i eksera.
Tako da je plan da se sledeće nedelje iskopaju i izšaluju temelji a za vikend ide izlivanje. Nije žurba pa može i za dve nedelje da se pripremi sve.
Ide polako, popije se, ali ide i to u okviru planova. Neka bude i 200-300e jer biće tu hrana i piće i malo nagradno koji dinar jer je deo stvarno malu ponudu.

Vlado se potrudio dosta. Zapelo je kod šahte za bunar jer je visok nivo podzemnih voda i jer želim da šahta bude prekrivena zemljom. Sredio je šupu. Dosta pedantno sve radi. Nabavio je psa čuvara (koji je negde odlutao :) ) . Našao 5e jeftiniji šljunak. Trudi se iako neke stvari ne zna. Za svaki probem raspita se. Jeste fizikalac ali je svašta radio. Jeste da voli da popije ali na gradilište u zadnje vreme dođe trezan. Inteligentan je i vešt. Prepustio sam mu da organizije fizikalisanje i plaćanje a za majstorske radnje je on zadužen i ide mu od ruke. Ako mu progledam kroz prste što je dva puta došao pijan iako je to bilo samo neki utovar i istovar, onda je sve ok za sada. Samo da se ne razočaram kasnije.

Update 3.4.2014. Morao sam uzeti dva slobodna dana za trčkaranje i premeravanje. Temelji nisu dobro iskopani. Kočići su udareni računajući 15cm stiropora tako da na svakoj strani imamo 30cm više. Levi zid smo uvukli 30cm tako da se ostalo poklopilo a prednji smo uvukli 20cm a zadnji 10. I tu se sve ostalo poklopilo. U subotu je bilo jos jedno generalno premeravanje, postavljanje armature i oko podne je počelo izlivanje temeljne trake. Sa 2 mešalice do 18h su bile izlivene trake sa spoljne zidove. Ja sam napijao beton i postavljao vertikalnu armaturu i pazio da horizontalna armatura bude  u betonu. U nedelju ujutro smo brat, dvojica drugara i ja za 2 sata zavrsili traku za unutrasnje zidove.
Nije 120e kao što  sam i mislio. Biće više nego duplo više ali daleko ispod najjeftinije ponude. Bio sam nervozan jer nije dobro premereno i kopano.
Za sledeći vikend bi trebala biti spremna oplata.
Update 10.4.2014. Oplatu Vlado nije mogao sam. Kako god bilo šta da uradi sve ispadne nakrivo. U pomoć mu je došao zidar Zito i jedan Rumun. Sve ide mnogo brže. Sada kada smo stavili oplatu vidim da je na jednom ćošku temeljna stopa tačno u ravni sa zidom. Eto kada se ne pripremi nanosna skela i kada se naknadno prepravlja. Nije veliki problem jer se radi o delu zida u dužini od 3 metra A kuća ima 60 metara temelja. Rešiću to tako što ću napraviti stopu na stopi.
Update 27.4.2014.
Slika na placu je još uvek  ista s tim da smo izlili temeljni zid.
Bilo nas je 10 na dve mešalice. Skupili smo se u 8 a počeli u 9 i završili u 17 sati sa svim pauzama. Uglavnom su tu bili drugari. U proseku jedna mešalica je pravila nešto manje od kubika na sat. Na prvi pogled je delovalo da će nas biti previše ali bilo nas je taman. Trebalo je podizati kolica preko oplate, nivelisati, nabijati i još neke sitnice.


29.4.2014.
Trenutno skidamo oplatu, razbacujemo zemlju i temelj mažemo bitumenom.

Krajnja cena temelja je oko 2500e. U tu cenu nisam računao daske jer će se većina iskoristiti kasnije. Cena dasaka ide u pomoćni materijal.
Da li sam mogao jeftinije? Mogao sam za možda 200e ali to zahteva stalnu moju prisutnost. Potrošnja materijala je identična kao u projektu.
Da li sam mogao bolje? Srednji zid ima stomak od 2-3cm što se neće videti kada se počne zidanje. Temelj kod terase nije baš vertikalan ali tu će ići stakleni zid pa ni neće biti noseći. I jedan zid je umesto 9,8 metara ispao 9,7. Tih 10 cm je zbog nakrivljenosti temelja a  nešto zbog greške. Ni tih 10cm neće biti primetno jer sa jedne strane ide ulazni plato a sa druge strane terasa.
Ipak sam trebao biti više na gradilištu. Mislio sam da ljudi znaju da kopaju 15 cm od kanapa ali sam se prevario.
Sve u svemu sam zadovoljan.22 коментара:

 1. Анониман4/12/2014

  Samo napred,nazad nema!
  Nego ako ces tako sturo i sa "toliko" slika da radis blog,bolje nemoj ni sebi ,a ni drugima da tracis vreme!
  Ovo je dobronameran savet,svako dobro!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nema novih slika jer i nema nekih vecih vidljivih promena. Ocekujem da cemo ove ili sledece nedelje izliti temeljni zid pa cu ubaciti jos slika. Kao sto sam rekao nije uradjena nanosna skela i puno vremena je potroseno na ispravljanje gresaka. Imao sam previse poverenja u majstore da ce to odraditi kako treba ali ispada da treba par puta dnevno da ih kontrolisem i licno premeravam i govorim kako i sta treba da se uradi.

   Избриши
 2. Анониман4/15/2014

  Desava li se nesto na gradilistu?Nema slika ,nista ne pises,sta se desava......Svako dobro!
  Sasa

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pozdrav. Ide polako. Jedan covek pravi oplatu. Nije bila uradjena nanosna skela tako da dok su kopali desilo se da su slucajno izvadili koji kocic i sada kada se radila oplata mere mi nisu stimale. Nije nista strasno ali je izgubljen dan na premeravanju i razmisljanju koji su kocici pogresno postavljeni i kako ispraviti te greske. Greske su max 10 cm ali sam ispravio zbog toga sto sam stopu izlivao malo siru nego sto je potreno.

   Избриши
 3. Анониман5/03/2014

  koliko je gvozdja utroseno u temeljne grede,u kilogramima?koji si razmak pravio na uzengijama?
  da li si odmah postavio i traku za uzemljenje pre nego si krenuo sa nalivanjem temelja?
  koliko si utrosio cementa?koji si omer betona pravio - 1:3 , 1:3,5 ili 1:4?
  inace svaka cast za ovaj tekst ,meni je licno jako interesantan jer i ja planiram da pravim neki kutak za moju porodicu i mene pa me sve ovo jajo,jako interesuje!samo napred i nadam se da cews malo vise pisati i postavljati vise slika
  srecan rad!milos

  ОдговориИзбриши
 4. Ukupno imam 60 metara temelja. Idu 4 šipke po fi 12 vezane uzengijama na svakih 30cm sa fi 6 a šipke sa razmakom od 20cm. To je ukupno 240 metara fi 12 rebrastog a to se računa da ide 0,92kg po metru. To je 220kg. Uzengije ide 180 komada po 1,1 metar i to je 45kg. Imam 14 stubova i ankeri su 4 x fi14 i treba da vire 70cm iz temelja. Težina je 132kg. Ukupno 400kg ili oko 300e. Ja sam na svoju ruku stavio u temeljnu stopu stavio mrežu fi4 i armaturu 4 x fi 8 uvezanu kao u gornjoj zoni. To na svoju ruku što sam ojačavao me koštalo još 140 evra. Potrošeno je 80 džakova cementa i nešto manje od 30 m3 šljunka. 40 litara Sika Plastocrete N je 6800 dinara. Beton je MB 20 tj. 1.4 smo išli. Po projektu je trebalo biti utrošeno skoro 20m3 ali sam izdigao još 10cm kuću i tenen nije idealno ravan pa je otišlo 4 kubika betona više.
  Ono što treba računati kao veliku stavku je oplata. 3 kubika dasaka ode ali mogu se kasnije iskoristiti pa sam to stavio u pomoćni materijal. Još uvek nije krajnja cena temelja jer moram staviti stirodur zbog hladnog mosta i trenutno mažem bitulitom da bude barem neka hidroizolacija.

  ОдговориИзбриши
 5. E da, postavljeno je uzemljenje ispod temelja, podcink trake 20 metara po 200 dinara i zabijena je jedna podcink cev od 5 metra koja košta 500 dinara.

  ОдговориИзбриши
 6. Анониман10/23/2016

  Druze,dobio sam sve dozvole i ove nedelje bi trebao poceti kopati temelje ako vreme dozvoliti. Temelj mislim klasicno naliti do zemlje a onda iznad zemlje zidati betonskim blokom 25. MOja je kuca prizemna,14x12 i na tu povrsinu projektant mi je dao proracun Temelji: RØ14: 1100m (1377kg)uzengije Ø6: 820m (350kg)
  Ploča na tlu: Q335: 14kom (985kg); preklopi mreža su 30cm. I sad kad citam ovo tvoje nije mi jasno cemu tolika razlika u potrosnji gvozdja,jos plus moja kuca prizemna.....
  Svako dobro

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pozdrav. To je bas puno armature. Kod mene je uglavnom peskovito zemljiste a pesak je vrlo stabilan. Do nedavno su se u mom kraju pravili temelji bez armature. Pogledaj staticki proracun ili daj nekome da proveri. Mozda i mora tako ..

   Избриши
  2. Анониман10/26/2016

   Pozdrav. I ja sam iz Srema,gde je crnica i stabilno tlo,ali iz nekog razloga,a mislim da je to po njihovom skolskom sistemu odradjeno. Majstor je resio da radi sa fi 12,sa po 6 sipki i to je to. A reci mi koliko je tebe gvozdje izaslo za temelj.

   Избриши
  3. Sada racunam. Kuca 14x12 kako ide 1100m armature?
   Da recimo imas po jedan poprecni zid od 12 i jedan od 14 metara. To je (14+14+14+12+12+12)x4=312 metara!!!!!
   820 metara uzengija.... previse!!! Nisi nesto dobro racunao. Mozda nisi dobro procitao projekat. Meni je Fi14 ankeri sto vire iz temelja za vertiklane stubove.

   Meni je po projektu 4 puta fi 12, rebrasta. Gledaj da koristis rebrastu. Malo je skuplje a puno bolje. Mislim da danas vise niko ne koristi glatku.
   1m fi 12 je 0,92kg. Ja sam stavio za svaki slucaj jos fi6 u drugoj zoni i to me kostalo jos dodatno 120e.

   Избриши
 7. Анониман11/01/2016

  Gde si druze uzimao vezanu armaturu....

  ОдговориИзбриши
 8. Анониман11/21/2016

  Pozdrav druze.
  Podcink traku nisi stavio celom duzinom temelja,vec samo 20m i izasao kod razvodne table?? Jel to necija preporuka ili si na svoju ruku tako uradio??

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pozdrav. Mislim da smo nabili u zemlju podcink cev od 5 metara i stavili 20 metara trake pre izlivanje temelja. To je na preporuku elektricara u koga imam poverenja i koji kaze da tako svuda radi i do sada nikada nije imao problema kada su izlazili da mere.

   Избриши
 9. Poceo blog s temeljima a nekako se ugusio kod krova. Dajte celu kucu da vidimo. :D

  ОдговориИзбриши
 10. Анониман9/13/2017

  Pozdrav Vlado, vidim da si radio temeljnu stopu po projektu u visini od 35 cm, pa sam hteo da te pitam par stvari u vezi toga:
  1. Da li je bilo zahtevno šalovati temeljni zid na dubini od 40 cm pa do gore 30 cm iznad zemlje? Ppošto meni majstor kaže da je to skoro pa nemoguće, a tako je nacrtano u projektu.
  2. koliko je bio širok rov, da li kao temeljna stopa 45cm?
  3.koliko je širok temeljni zid?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pozdrav, temelji su kopani na 25cm a dole je prosirena stopa po 10cm sa obe strane. To prosirenje je islo na visinu po projektu. Nije se zemlja obrusavala. Jedino sto bih sada uradio u vezi temelja je to da bih izbegao salovanje vec bih izlio do visine zemlje i onda zidao par redova betonskih blokova.

   Избриши
 11. Анониман10/04/2017

  Pozdrav još jednom. Koliko si išao razmak izmedju ankera za stubove iz temelja, pošto znam da je širina rupe na PB ytongu 20 cm? Nisam nigde našao preporuku koliko je razmak izmedju armatura najbolji za taj sličaj.
  Čitam da si izolovao temelj sa strirodurom, pa me interesuje do koje dubine si išao, i da li samo sa spolja ili i iznutra. Da li si još nečim odvojio temelj od zemlje?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pozdrav. Da, precnik rupe je 20cm pa sam gledao da je odvojeno minimalno 2-3cm od zida. Nije to bas idealno postavljeno pa kasnije mozes malo da iskrivis armaturu da stoji lepo. Nisam izolovao stirodurom i razmisljam da mi je to bespotrebno jer prakticno imam termoprekid na temeljima. Posto imam 15cm stiropora u podu pa kosuljica to znaci da kosuljica koja se greje dolazi do zidova u visini 15cm od temelja a tih 15cm je ytong koji solidan izolator. Sem toga imam terasu, ulazni plato i garazu koji pokrivaju temelje tako da je mozda tek trecina temelja direktno izlozena spoljnim uticajima pa mi je gubitak na temeljima stvarno zanemarljiv. Nisam odvajao temelj od zemlje.

   Избриши
 12. "Temeljna traka je širine 45 a visine 35 na dubini od 80cm a temeljni zid je izdignut 30cm iznad zemlje."
  valjda si mislio :
  "Temeljna STOPA je širine 45 a visine 35 na dubini od 80cm a temeljni zid je izdignut 30cm iznad zemlje."

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ne. Bas sam mislio na temeljnu traku. Osnovni oblici temeljnih stopa su temeljna traka i temeljni samac. Nije greska reci da je temeljna stopa ali je preciznije reci temeljna traka. To je isto kao da ja pricam i izolaciji stiroporom a vi se javite i pitate da li sam valjda mislio na TERMOIZOLACIJU. Ne, konkretno sam mislio na stiropor ali i to je jedna vrsta termoizolacije.

   Избриши