12. 9. 2016.

Grejanje

Grejanje

Već duže vreme razmišljam o grejanju.
Neke od opcija su:
1. Kotao na struju i skoncentrisati se više na jeftinu struju
2. Inverteri vazduh-vazduh
3. Kotao na pelet
4. Toplotna pumpa voda-voda
5. Toplotna pumpa voda-vazduh

Kao rezervni plan koji ide uz jednu od ovih pet opcija je kamin koji neće zavisiti od struje i da ima mogućnost povezivanja na podno grejanje. Možda jednog dana ovo bude glavni plan ..... ko zna... Ovaj rezervni plan sa izgradnjom dimnjaka me košta od 2500 do 3000e.

Neki parameri kuće su:
1. podno grejanje sa max 35 stepeni vodom.
2. plafoni 2,8m visine
3. 65m2 prizemlje + 80m2 potkrovlje
4. Pod izolovan sa 15cm stiropora, zid ytong sa 15cm stiropora, potkrovlje kamena i staklena vuna u ukupnoj debljini od 30cm.
5. Oko 30m2 prozora šestokomorni, četiri godišnja doba, tri stakla.

Potkrovlje još nije gotovo ali ni fasada, tako da po nekoj računici ovako neizolovano prizemlje troši za nijansu manje nego komplet sve izolovano i potkrovlje.

Po nekom proraču prosečna potrebna snaga da se zagreje kuća je 2,3 kW. Prosešna temperatura u grejnoj sezoni je 4 stepena.
Na -20 oko 5,5kW. Željena temperatura 23 stepena. Podno grejanje ima bolje raspoređenu temperaturu i u proseku od poda do plafona je manja nego kod radijatorskog pa zbog toga je potrebno manje nego na ovom proračunu ali eto da se držimo ovih vrednosti. Da je kuća prosečno izolovana sa 5cm stiropora i potkrovlje 15 potrošnja je duplo veća.

Problem mi je što mi je struja monofazna i mogu da imam max 6-7kW u jednom trenutku. Prelazak na trofaznu košta oko 600e i to je jedna od opcija.

Mi prosečno trošimo oko 350-400kWh a za grejanje prosečno 1600kWh.
Crvena zona nam ne gine.

Kotao na struju  sa akumulatorom tj. bufferom od 500-1000 litara košta od 500 do 1500e.  Najveći problem je što je to najskuplji izvor grejanja. Relativno malo ulaganje. Moram da imam buffer da bih iskoristio jeftinu struju i da ponekada malo se grejem na skupu. Buffer od 1000 litara na 80 stepni dok se ohladi na 25 može da akumulira  preko 60kwh. Treba mi 8-10kw i da ga napunim za vreme jeftine struje.   Tu obavezno moram trofaznu struju. Kotao od 300 do 600e, ugradnaja sa materijalom oko 200e i buffer od 500 do 1000e. Sve u svemu od 1600 do 2200e.  Prosečan račun za grejanje je onda oko 9000 din. Bez buffera 14000. Ali sve je to teško odrediti. Ako slučajno proračun greši 50% računi odu duplo.
Inverter klime tj. toplotne pumpe vazduh-vazduh.
Cena sa ugradnjom oko 70,000. Za sada mi je potrebna jedna ali kasnije za potkrovlje još jedna. To je 140,000 din. Mane su jer moram imati otvorene sobe, wc, kuhinja da bi se toplota raspodelila. Maksimalno 600kwh za grejanje i mojih 400.. Račun za grejanje 4000 dinara, nema namenski koriščenje jeftine struje ali ipak manje računi. Najisplativije ali mi mane smetaju jer uništavaju komofor. Možda i ne ali ne bih da rizikujem.

Kotao na pelet
kW košta oko 4,5 din. Prosečan račun 7200 dinara. Nema puno posla, nema puno prljanja. Problem mi je što mi je mala prosečna potrošnja, a to znači da će kotao često da se pali i gasi jer je minimum kotla 4kw. Često paljenje i gašenje smanjuje efikasnost. Zbog toga je potreba buffer barem od 300 litara. Dobio sam ponudu i sve na kraju izađe oko 3000e. Za malo više para mogu da imam toplotnu pumpu i nikakvih obaveza i još manji račun. Ni ovo nije veliki račun ali TP mi više privlači u ovom trenutku.

Toplotna pumpa voda-voda
Za toplotnu pumpu voda-voda ima ponudu od 2200e za 12kW.
Tu mi je potrebno dva bunara 460e. Alkatana 100e i 100e za kopanje. Pa onda neke šahte 200e.
Tri pumpe za vodu 300e. Razni dodaci 100e. Rad 150e. To je 3600e i još moram da uzmem trofaznu struju 600e. 4200e. To mi je sada velika investicija.
Često čujem i problemu prljave vode i čišćenje filtera.
Sem toga bunara ću imati po celom dvorištu. Sve mi je nekako teško izdvodljivo i naporno, a snage više nemam.

Toplotna pumpa vazduh-voda
Lepa priča za 3200e i ništa ne razmišljam. Ne treba mi trofazna struja ali moram da pazim da ne uključim istovremeno i dva bojlera i šporet i TP i veš mašinu. Mane ove priče su da što je hladnije i što meni više kW treba TP mi daje manje. Ne znam koji im je COP na -10 ili -15. Meni treba tada 4-5kW, a one po nekim informacijama daju 3.  Moram da uzmem jaču, a onda i trofaznu struju i košta više. Mogu i da dogrevam sa rezervnim planom a to je kamin ali njega ove godine neću imati. Super varijanta ako imam kamin pa da kombinujem 10-20 dana godišnje. Možda nekako rizikujem ove godine i da dogrevam sa uljanim radijatorom ako bude frka. Još uvek se raspitujem za ovu varijantu ali slabo nailazim na precizne informacije.


Update 20.IX

Stigla toplotna pumpa voda vazduh.
U pitanju je "domaći" Bergen što je rebrendiran Gree. Jeste kinez (a šta nije?) ali sam se dosta informisao i u pitanju je vrlo kvalitetna marka ali na našem tržištu slabo poznata. U pitanju je toplotna pumpa od 10kW snage na +7 stepeni. COP vrlo slabo opada i po karakteristikama daleko je od drugih vrhunskih TP koji su se proizvodili pre 5 godina. Jedna lokalna firma je koristila Midea TP sa lošijim karakteristikama i imali su posebno brojilo i kalorimetar i ta lošija TP se pokazala dobra i kada je par dana noću padala temperatura noću na -15 a danju -3,-5. Po proračunu na -20 meni će biti dovoljno ali neće toliki minus biti danima bez da preko dana ne poraste temperatura.
Uglavnom za voda-voda bunari su mi skupi, treba još dve pumpe, razvući struju, šahte, trofazna struja, prekopati dvorište.... malo mi je već muka od toga, a nisam dobio ponudu za "ključ u ruke" već bih pola stvari morao sam organizovati.
Ova TP u sebi ima sve i dovoljno je samo cevi povezati. Izlili smo postolje od ostatka cementa i šljunka i od nedelje treba majstor da dođe da je poveže sa razvodom vode, strujom. kontrolerom i senzrorom.
Mana ove pumpe je što ako je vlažno vreme onda COP opada ali zato sam uzeo jaču i imaću kamin.
Dobio sam popust i pravo da Vam kažem ne znam koliko košta... oko 2700e i povezivanje i cevi i ostali materijal će koštati još oko 300e. Inače ovakve pumpe koštaju oko 3600e. I bitno je da sam je dobio na rate. Nisam planirao da kupujem TP već običan kotao pa sam tako i finansije krojio i ne bih u ovom trenutku mogao da je kupim da mi nisu izašli u susret.

Slike ću okačiti kada je postavi majstor.

Još jedan update. Krajnja cena sa ugradnjom i materijalom je 3100e.
Pumpa je tiha, malo se jače čuje nego frižider. Napolju je bilo 20 stepeni i kasnije je pala temperatura na 12. Ugrejala je deo kuće, 65m2, sa 22 na 25 stepeni sa 7-8kWh. Bilo je potrebno ugrejati košuljicu.
U sobi je kvalitetan laminat za podno grejanje i cevi su postavljene na 13cm, a u kuhinji je na 17cm razmak jer su tamo pločice. Temperatura je ujednačena, čak malo toplije u sobi a tako sam i hteo. U WC je dosta hladnije verovatno jer Sunce ne ugreje preko dana i inače je najhladniji deo kuće.
Senzor temperature je odreagovao kada je dostiguna temperatura ali se kasnije još 2 stepena ugrejalo. Koliko sam shatio regulatoru treba par dana da nauči kada na vreme da uključuje i kada da isključuje.
Sve u svemu sam vrlo zadovoljan kako je sve na papiru ali videćemo kako će biti kada dođe prava hladnoća.



Update 7.XII 2017.

Pumpa je u samom početku bila tiha ali je ubrzo počelo unutra da se čuje iritirajuće zviždanje. Posle mesec dana je postalo je nepodnošljivo. Prijavio sam im i rekli su da su gužvi i malo da se strpim. I tako prošlo godinu dana. Bila dva servisera koji tvrde da instalacije nisu dobre, a to su procenili tako što su stali pored pumpe i nisu je ni otvorili. Nisam mogao da prihvatim takvo objašnjenje jer mi je iz više razloga bilo nemoguće. Bio sam uporan i smarao i čekao sa stpljenjem godinu dana da reše ali kada su mi između redova rekli da umišljam onda sam zvao udruženje za zaštitu potrošača i pripremio se da ih tužim. Tražili su još koju nedelju fore. Došli su sa predlogom da stavim skretnicu i još jednu cirkulacionu pumpu i bio sam spreman da potrošim još 200-300e i da rešimo problem tj da ga na taj način sakrijemo. Kada su otišli počeo sam još jednom da eksperimentišem sa otvaranjem i zatvaranjem krugova i TP je prestala da radi sa greškom da je pritisak prevelik. Otklonim grešku i pokrenem je i radi pola sata i opet se isključi. Pretpostavi sam da je u pitanju hvatač nečistoća i zvao sam ih da očiste. Došli su sutradan i rekli da ne veruju da je to problem ali da će odraditi i kada su skinuli hvatač nečistoća videlo se da je bio skoro zatvoren nekim sivkastim zrncima. Vratili su očišćen hvatač nečistoća i evo skoro mesec dana nema problema. Još par dana mi je zujalo u ušima ali to je bilo do mene jer je mozak navikao na to zujanje i sve mi bilo cudno.
Potrošnja. Grejao sam 65m2, zidovi Ytong 25 sa čak 25m2 otovra, prozora i vrata. Na gornjoj ploči 4cm stiropora i pošto se radilo gore jedan deo zime je bilo još 10cm izolacije staklene vune. Jednotarifno brojilo i cela sezona 330e. Racunam 8 meseci, od prvog oktobra do kraja maja. Ove zime sam zamenio jednotarifno brojilo sa dvotarifnim. Pratim potrosnju i odnos je 40-60% u korist jeftine. Ako taj odnos prenesem na proslu zimu onda bi grejanje bilo 200e. Sada je cena struje nesto skocila ali ocekujem blazu zimu jer je prosla bila izrazito hladna. Racun bi trebao da je isti. Trenutno je potkrovlje 70m2 izlovano i ima grejanje ali ne grejemo sem stepenista. Treba da se sredi jos kupatilo od 10 m2 i garderober nema grejanje. Ocekujem kada krenemo da grejemo da racun bude veci za nekih 40% tj za 80e. Ako stavimo fasadu onda ce opet biti 200-250e ali za celu kucu. Ne vredi mi stavljati fasadu ali moram je staviti. Takodje planiram i kamin i iz dvorsta mogu da nakupim drva za minimum pola sezone. U tom slucaju direktni trosak za grejanje ne bi trebalo da bude veci od 100e za celu sezonu. Zaista mizerno za kucu gde se greje ~150m2. Toliko sam prosecno placao  mesecno u stanu od 55m2 i jos je bilo hladnije nego u kuci. U proseku mesecne rezije izadju 11000 din (smece, voda, grejanje, struja, internet, TV i dva mobilna. Na nicemu se ne stedi sem sto se gleda da ves masina, grejanje i bojler radi na jeftinu struju sto vise).

64 коментара:

  1. Анониман9/20/2016

    Pozdrav brate,
    pratim tvoj blog vec godinu dana redovno jer sam i ja u slicnim radovima kao i ti, samo zaostajem nekih 6 meseci (sada ce se ta razlika i povecati jer sam ostao bez kinte :)).
    Tvoji blogovi i razmisljanja su mi izuzetno korisni, spomenuo si par stvari koje ja nisam uocio i nisu mi pale na pamet.
    Video sam da te ljudi kritikuju sto ne pises vise, ali ja te razumem sto i toliko vremena imas da odvojis. Samo napred i svaka cast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav beli brate :)
      Sada malo slabije pisem jer i nema nekih velikih radova. Uglavnom sitnice oko sredjivanja dvorista, sredjena garaza gde moze sada i auto da stane a nije bilo mesta za zidarska kolica. Ovih dana planiram da stavim stiropor na pod u potkrovlju da ipak bude toplije zimi. Za koju nedelju planiram da kupim sadnice raznog voca i neko ukrasno drvece. Ne radim nista veliko jer skupljam novac za toplotnu pumpu. Isto kao i kod tebe finansije presusile tako da cemo ostati na toj razlici :) Na prolece planiram fasadu i do kraja sledece godine potkrovlje da izolujem, struja, voda, grejanje i kosuljica. Nije da nemamo prostora ali bi bilo dobro da imamo spavacu sobu. I onda za dve godine ograda i zavrsavanje ostatka potrkrovlja. Da li ide sve po planu? Ne ide ali sam zadovoljan. Najveca i najcesca odstupanja u planu sam napravio svesno i svesno usao u veci trosak. Za pocetak tu su vrata od 200e a ne od od 100, nov TV, staze od 2500e a ne od 500. Toplotna pumpa od 3200e a ne kotao od 500, kuhinja od 900e a ne od 300. To je razlika od preko 6500e koja nije morala da nastane ali eto ipak sam se odlucio da potrosim vise zarad kvaliteta i lepote ali nije moralo. To znaci da ove godine nema fasade ali ne zalim ni za jednu ovu odluku koja je vise luksuz nego potreba. Onda se desila i svadba neocekivano jer me je zena smotala za pola sata (salim se). I odmah posle Nove godine dobio sam sina koji je drasticno promenio prioritete u mom-nasem zivotu.

      Избриши
  2. Nesebičan blog. Puno korisnih iskustava. Samo napred!

    ОдговориИзбриши
  3. Kotao na pelet je najbolja opcija,cisto nema prljanja a odlicno grejanje.
    XenonLight

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Posle dobijenih ponuda cena toplotne pumpe i kotla na pelet mi je bila priblizno ista. Toplotna pumpa je totalno cisto grejanje i takodje odlicno greje. Nema kupovina peleta van sezone i skladistenje i ciscenje i punjenje. Cena kW sto daje pelet je konstantan i iznosi 5 dinara. Cena kW toplote iz struje ako gledam samo plavu zonu a u crvenu necu uci iznosi 2.5-3.5 dinara u zavisnosti od COP-a a ako je dvotarifno brojilo od 3 do 4.5 dinara preko dana a nocu od 0.7 dinara do 1 dinar U proseku 2.5 dinara. Sto je u proseku duplo jeftinije nego pelet i ne moram ama bas nista da radim. U najgorem slucaju TP jeftinije greje nego pelet a u proseku duplo jeftinije. Naravno ni pelet nije losa prica. Sasvim kulturna i prihvatljiva ali sam ocekivao da ce me barem 1200e jeftinije izaci pa da vagam o isplativosti. Po sezoni grejanje na pelet me izadje 250e skuplje pa ocekujem da je barem startna investicija manja barem 1500e.

      Избриши
  4. Анониман10/07/2016

    Da li je moguce da su toplotne pumpe dosle na istu cenu sa kotlovima na pelet? Koji su dodatni troskovi i za koji sistem si se odlucio? Imas li vec iskopanu vodu na placu koju ce pumpa koristiti?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto, 3100e ukupna cena do razvoda za grejanje. U toplotnoj pumpi je sve: ekspanziona posuda, kontroler, senzor temperature.. sve.. bukvalno je potrebno samo cevi spojiti, senzor i kontroler. U pitanju je voda-vazduh toplotna pumpa. Jos uvek nemam fasadu i nocas je temperatura pala na 1 stepen i u proseku je bila 3 stepena. Za grejanje, fizider, bojler i ostalo sto nocu radi... od 20h do 08h potrosilo se 11kw.

      Избриши
  5. Vidim da je Vama bilo potrebno oko 2 godine od temelja, pa do unitrašnjih radova. Da li može brže po Vašem mišljenju?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za papirologiju je potrebno mesec dana i za gradnju 2 meseca ako je dobro organizovano moze i za mesec dana. Tako da onaj ko ima novac u rukama moze da izgradi kucu za manje od 3 meseca.

      Избриши
  6. Анониман12/07/2016

    Pozdrav, sve pohvale za blog :) Evo i mi smo u situaciji u kojoj ste vi bili pre 5 god :) Planiramo izgradnju kuce, spratna kuca, 100m2 neto, 50m2 prizemlje+50m2 sprat. Jos uvek su sve opcije otvorene sto se tice materijala za zidanje, za sad cigla ima prednost, kao i odabir grejanja. Posto ste vi sve dobro izucili, mene zanima sta mislite koja je opcija bolja, kombinacija podno-radijatorsko, stim da bi podno zauzelo oko 30m2 a radijatorsko 70m2 grejne povrsine ili samo podno? Da li bi se osetila razlika u racunima ako bi imali samo podno? Plinski prikljucak imamo, pa razmisljamo o varijanti kondenzacioni ili obicni kotao, ili grejanje na struju sa baferom, mada mi se u slucaju sa baferom ne svidja to sto zauzima dosta mesta, dok plinski kotao mogu da stavim i u vesernicu, kupatilo, spajz....a da ne utice na kvadraturu. Moje misljenje je da mi je toplotna pumpa dosta skupa, da bih je isplatila dek za 7-10 godina, pa ne znam koja je svrha da je ugradim? Vi ipak imate skoro duplo vecu kvadraturu.... Koja su vasa iskustva nakon ugradnje TP? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav i hvala. Dobra pitanja. Evo sta bih ja menjao kod mene. 1. Ne bih salovao temelje vec bih ih zidao. 2. Zidao bih ciglom.
      Ytong sam uzeo jer sam sam sa prijateljima zidao i racunao sam da je lakse i da cemo brze uraditi. I drugi razlog zbog cega sam zidao Ytongom je zato sto finansijki nisam mogao odmah staviti fasadu a znao sam da ce da me grejanje "udavi" i da ce da kosta vise nego razlika za ytong i ciglu.
      E sada podno ili podno radijatorsko...
      Ako dobro izolujete kucu sa recimo 15cm izolacije veci deo zime ce vam pod biti jedva topao. Kod mene je prijatno topao pod ako je spolja oko nule. Ako je napolju 10 stepeni onda zena obuva papuce i pod je malo hladnjikav. Na -5 je topao ali nije neprijatno. Ali za sada racunajte da ja imam samo kroz Ytong 6cm izolacije i da planiram jos 15cm. Pretpostavljam da kada bude napolju nula da cu morati nosi papuce u kuci iako imam podno grejanje. Pitajte me kada stavim fasadu za sledecu zimu. Tako da ja bih stavio dobru izolaciju i podno grejanje bez radijatora da ne komplikujem i ne poskupljujem instalacije.
      Da toplotna pumpa moze biti skupa u Vasem slucaju i mozda ce trebati i vise od 10 godina da se isplati. Sve zavisi koliko ulozite u izolaciju. Mene je TP kostala 3000e a vas ce kotao kostati 1000e manje-vose pa gledajte razliku u investiciji. Ja bih pored kotla uzeo i inverter klimu za 600-700e i sa time grejao a na gas dogrejavao (u ovom slucaju podovi ce biti jedva mlaki). U ovom drugom slucaju bih uzeo najjeftiniji gasni kotao.
      Iskustva nakon ugradnje TP... upravo sredjujem potkrolje i grejem 65m2 prizemlja. Nema izolaciju sem sto je Ytong. U podu mi je 15cm a na plafonu samo 4cm izolacije sto je ispod svakog minimuma. Racun za oktobar 2200 dinara a za novembar 4000 dinara, samo grejanje jednotarifno brojilo. 260kw/h vise za oktobar a za novembar 440 kw/h.

      Избриши
  7. Анониман12/07/2016

    Hvala na odgovoru. Znam da niste gradjevinske struke, iscitala sam dosta vasih komentara na forumu ssm, pa sam zakljucila :) Mi bi zidali ciglom, zid 25cm, sa izolacijom 12cm na zidu, 10cm u podu i 20cm na plafonu. Mozda negde bude i vise, al za sad to su planovi. Takodje, i mi bi zidali u fazama, jedne godine temelj i mozda prizemlje, sledece ostatak, pa unutrasnji radovi, potrajace :) Nego vidim da ne biste odabrali Ytong, pa me zanima zasto? A sto se tice grejanja, ja nekako ocekujem da bi mesecna potrosnja u januaru-februaru bila oko 250-300m3 gasa, sto je oko 12000 din, a pretpostavljam da bi mi racun za struju (samo grejanje )u tim mesicima koji su najhladniji izasao bar 6000 din, sto znaci da je to oko 50e razlike mesecno, sto mu dodje oko 250e godisnje. A razlika u ceni TP i gasni kotao je oko 2000e, pa zato i zakljucujem da bi mi dosta trebalo da isplatim TP. Da li ste zadovoljni sa laminatom preko podnog grejanja?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jos nesto. Ja bih mozda jedne godine temelje i nultu plocu a zidanje i ostale ploce ujedno sa krovom.

      Избриши
    2. 10cm na podu je ok, na plafonu 20 je minimum i na zid 12cm je minimum po sadasnjim standardima. Da stavite na zid 15cm to bi bilo skuplje 200e a na plafon jos 5cm jos 100e. A posle nema dodavanja. Ne bih Ytong jer je cigla + deblji stiropor jeftinija kombinacija a imate i dobru termoakumulaciju. Sto se tice kalkulacije grejanja i ja sam sada dobio slicnu racunicu i slabo bi vam se isplatila TP. Sto se tice grejanja preko laminata sam sasvim zadovoljan. Kao sto sam rekao ispod laminata je 13cm razmak cevi a na plocicama 17cm i razlika u temperaturi poda mi je mala, pola stepena. Danas mi je bas bio covek koji ima gradjevinsku firmu i nije primetio da je to laminat. I jos nesto u vezi debljine izolacije. Treba izabrati optimalno. Na podu potkrovlja koji nismo sredili sam stavio 4cm stiropora i preko toga 5cm staklene vune. Pratim temperature i potrosnju skoro svakodnevno i uvek mi se slaze. Medjutim zadnjih nedelju dana trosim 25% vise i ne slaze mi se racunica i onda se setim da sam sklonio 5cm staklene vune da bi se postavile cevi za podno grejanje tako da mi je ostalo samo 4cm stiropor. Ubacim to u program i stvarno program sada kaze da mi je potrosnja veca za 25% i sve mi se slaze. Eto koliko je znacajna izloacija. Pitanje je samo koliko ce znaciti vama na fasadi 12-15cm razlika i na krovu 20-25-30cm razlika. Treba proracunati.

      Избриши
  8. Анониман12/07/2016

    Koji program koristite? Ursa, knauf ili neki drugi? Probala sam sa proracunima energetske efikasnosti, i ispadne da je 12cm min za fasadu, mozda stavimo i vise, to jos nije odluceno. Za plafon se slazem u potpunosti da bi treblo vise od 20cm, samo ne znam sta ce nam diktirati finansije. Ipak kolko vidim i tih 5cm jaaako uticu na potrosnju, prosto ne mogu da verujem da se poveca potrosnja za 25% samo za 5cm izolacije. Ohrbrili ste me za laminat, to me je dosta lomilo oko izbora grejanja, posto mi se licno laminat ne svidja, tj lepsi mi je parket, a ne bi plocice u dnevnoj i spavacim sobama, a znam da se ne postize isti efekat kao sa plocicama. Al eto 17cm naspram 13cm izgleda resava problem laminata. Hvala jos jednom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sam sam napravio program a formule je lako nauciti. 5cm utice ali to kod mene je sa 9cm skinuto na 4cm izolacije. Medjutim da sam sa 25cm skinuo isto 5cm efekat ne bi bio ni priblizan od 25%. Mozda najvise 5%. Pogledacu sutra. Stavio sam laminat koji je namenjen za podno grejanje. Ne moze obican ali sada vecina moze na podno grejanje

      Избриши
  9. Zivojin5/13/2017

    Zdravo Vlado,

    zanima me sada kada je zavrsena grejna sezona, kako si zadovoljan sa toplotnom pumpom i kako se ponasala tokom onih najhladnijih dana? Takodje me zanima gde si nabavio toplotnu pumpu?

    Pozdrav iz Kragujevca

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav,
      TP sam kupio u Energynet-u. Zadovoljan sam uslovima kupovine i saradnjom i informacijama do trenutka kupovina. Na -20 sam morao da povecam temperaturu vode na 43 a pod je bio oko 28-29 stepeni i kontantno je odrzavala temepraturu u prostorijama od 23 stepena.
      U januaru su mi skunuli jedan deo izolacije u potkrovlju jer se pocelo sa radovima. Nemam spoljasnju izolaciju na Ytong 25. Grejao sam samo prizemlje. Kada bude izolacija kuca bi trebalo da manje trosi nego sada. U januaru sam potrosio oko 1550 kwh i u to je ukljucena redovna potrosnja, bojler, ves masina, kuvanje, peglanje itd.... Sto se potrosnje TP sam zadovoljan. Moram da kazem da nije bas sve tako savrseno. TP pumpa pisti u kuci kada su temperature od -5 do +10. Na -20 se nije nista cula i sada na +15 se slabo cuje to pistanje. Sumnjali su na instalacije ali nije to toga 100% jer zatvorim u prizemlju krugove i ostavim u potkrovlju i nema nikakvih promena u pistanju. Znaci pisanje nastaje u TP i sumnjam da je na nekom automatskom ventilu jer kada je jako hladno tog pistanja nema jer pretpostavljam da je ventil otvoren na maksimum. Bio je servises iz Novog Sada i predlozio je da stavimo neki rezervoar od 100-200 litara i poseban termostat, cirkulacionu i poseban regulator sto je dodatni trosak od 200-300e. Posle sam razmisljao i ne vidim razlog zasto bih ja ulazio u taj trosak jer pumpa pisti. Ponekada toliko da je neprijatno i moramo glasnije da pricamo. Taj problem od pocetka postoji i sve je docicemo sledeci mesec, evo samo ovo samo ono i proslo je 6 meseci i nista. Ako se ne resi u naredne 2 nedelje trazicu nazad novac i tih 300e dodati za LG toplotnu pumpu. Ova pumpa ima gresku, ne znaju da je otklone vec hoce da o mom trosku prikrijem posledice greske pumpe. Naravno, ni ovo nije islo glatko kao sto nist ne ide :)

      Избриши
  10. Анониман11/13/2017

    Pozdrav,

    Gledamo da uzmemo toplotnu pumpu Bergen isto u Energynet-u.

    Da li bi ste sada uzimali ovu pumpu, ili bi uzeli LG?

    Hvala


    Pozdrav

    Veljko Palić

    http://www.energynet.rs/1-grejanje-i-oprema/102-toplotne-pumpe/toplotne-pumpe-vazduh-voda/toplotna-pumpa-vazduh-voda-monoblok-super-dcevo-inverter-hlr16?sku=32046

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Veljko, komsija :)
      Iskreno... ne znam.
      Zadovoljan sam sto se tice potrosnje i buke koju stvara kompresor i ventilator. Sve je to kako je napisano. Na -20 se super pokazala.
      Medjutim, u mojim instalacijama se javlja pistanje i siguran sam da to pistanje nastaje u pumpi ili zbog pumpe jer je u potkrovlju grejanje radio drugi majstor sa drugim materijalom i postoji isti problem. Smatram da je greska u pumpi ili njihov serviser nije dobro instalirao TP. Muku mucim godinu dana da to resimo. Bila su dva njihova servisera i kazu da je problem u mojim instalacijama ali meni nije jasno kako na -10 ne cujem nikakvo pistanjea a na 0 da poludim a na +10 onako, blago iritirajuce. Instalacije su iste na svim tim temperaturama i jedino sta se menja je rad pumpe. Pistanje je isto bilo da zatvorim jedna razdelnik ili drugi ili oba otvorena, bilo koji krug da zatvorim ili pola krugova. Jedina ozbiljna promena u pistanju se desava kada se menja spoljasnja temperatura a manja kada npr radi kompresor. Doslo je do toga da planiram tuzbu jer nemamo isto misljenje o izvoru problema. Ja razumem direktora da ako mu dva servisera daju identican izvestaj da on ne moze puno da izadje u susret jer nije njegovo da se razume u instaliranje grejanja vec da poslusa strucno lice. Opet, po meni ti njihovi strucni izvestaji nemaju veze sa realnoscu i nemaju odgovore na neka moja pitanja. Tipa ako oni kazu da je pistanje zbog prigusene instalacije zasto onda na -10 instalacija nije prigusena? Zasto se prigusenost ne menja otvaranjem totalno nezavnisnog razdelnika? Ja sam imao samo grejne krugove i razdelnik a oni su instalirali pumpu i povezali sa razdelnicima i ako su instalacije prigusene onda su oni to trebali resiti pre razdelnika a taj deo instalacija su oni postavili. Nadam se da ce danas doci resiti. Nocas sam se probudio na pistanje.
      LG je 1000e skuplji i spreman sam da vratim pumpu i uzmem LG ako ne rese. Znam na jos dva mesta gde je postavljena ova TP i nemaju ove probleme. Moze se reci da eto ja, kao po obicaju, nisam imao srece. :)

      Избриши
  11. Ćao, ne mogu nigde da pročitam da si radio neki projekat mašinskih instalacija. Kako si došao do snage toplotne pumpe, koja je snaga? Kako si dimenzionisao sitem podnog grejanja i sve ostalo što ima veze sa grejanjem i hlađenjem? Ne spominješ ventilaciju, kako si to rešio pošto bi trebalo da ti je kuća maltene zaptivena? Imaš li ventilaciju preko prozora "Duco" ili slično ili otvaraš prozore ili pak imaš neke rekuperatore ili slično?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Cao. Sam sam naucio kako se racunaju toplotni gubitci. Izracunao sam koja mi je snaga potrebna na -20. Video sam da je to malo prevelika TP i -20 retko bude i to samo nocu pa sam uzeo slabiju TP - 10kw na 7 stepeni. Kada je pocela grejna sezone pratio sam prosecne temeperatura, nisam imao izolaciju ali nisam ni grejao potkrovlje i potrosnja struje se slagala sa proracunom. Kasnije sam dodao izolaciju na kucu ali sam poceo da grejem celu kucu i takodje se proracun slagao sa potrosnjom. Cevi sam gusce stavljao ispod laminata jer je tu prenos toplote losiji u odnosu na plocice i to sam radio neki proracun. Naravno, da nisam mogao u milimetar da postavim cevi kako sam proracunao ali sam zaokruzio na 12cm (koliko se secam) i tako je drugar postavio. Imam ujednacno zagrejene podove i gde je laminat i gde su plocice, mereno laserom. Sto se tice ventilacije puno sam razmisljao i neisplativo je. Verovatno cu ugraditi Prana rekuperator. Te ventilacije u prozorima je po meni tesko kontrolisani gubitak toplote a opet nije dovoljno za provetravanje. To provetrava i kada nikaga nema kuci a opet kada je puna kuca to je nedovoljno provetravanje. Za sada otvaramo prozore i tako provetravamo. Radim od kuce i svi smo uglavnom skoro ceo dan kuci tako da je potrebno vise puta dnevno provetravati. Cak i da ne postavim rekuperatore moras da racunas da ova kuca ima 155m2 stambenog prostora ili oko 400m3 vazduha, tako da se ne trosi brzo kiseonik.

      Избриши
    2. ĆAo,

      Puno hvala na korisnim informacijama. Nego prošlo malo vremena pa me zanima da li si ugradio Prana rekuperator? I gde, u kojim prostorijama, kakva ti se čini ako si ugradio?

      Pozdrav Milan

      Избриши
    3. Pozdrav. Nisam jos kupio Pranu rekuperator. Verovatno cu uzeti samo ne znam tacno kada. Ne stizem ni travu da pokosim :) Voleo bih da cujem jos neka iskustva. Nasao sam samo na poljskim forumima i uglavnom vezano za budj u kuci, pomaze. Mene najvise interesuje koliko je vazduh hladniji, a to nisam pronasao.

      Избриши
    4. Dobro pratim :). Ja gradim na proleće jedan niskoenergetski objekat pa razmišljam o lokalnoj (fasadnoj). Kontaktirao sam Inverter (čekam ponudu) i Lunos (dobio ponudu). PRani sam pisao dva puta i ništa, moram da ih zovem verovatno. Imam ca 200m2 korisne površine. Ponuda od Lunosa obuhvata ugradnju sledećeg: 4 e2 rekuperatora u prizemlju (spavaća, dnevna, trpezarija, kuhinja - ove zadnje tri su otvorene prostorije jedan ka drugoj), 3 upravljačke jedinice. ZAtim 3 ventilatora Silvento V-EC sa upravljačkom jedinicom na svakom ventilatoru (wc, kupatilo, tehnička soba-vešernica). NA spratu imam 3 spavaće, dnevni sa stepeništem i kupatilo. Na spratu ima dakle 4 e2 rekuperatora u svakoj sobi plus 4 upravljačke jedinice i Silvento ventilator sa upravljačkom. Svi ventilatori imaju kontrolu vlage. Sve to sa ugradnjom oko 9000evra. Dosta je to para, ali s obzirom da imamo pušače u kući i da planiramo da svedemo gubitke energije na minimum razmišljam o tome. Možda stavim samo dole u prizemlju a na spratu eventualno kasnije. Ti fasadni mogu da se ugrade kad hoćeš. Ali videću, ima još vremena. Čujemo se.

      Избриши
    5. Ja imam oko 175m2 korisne povrine i dosta visoke plafone, 2.85 u prizemlju i i 2.7 najvisi deo u potkrovlju. Grejem celu kucu (sem kupatila gore) na 23 stepena sa TP vazduh-voda. Grejanje za sezonu me kosta izmedju 200 i 250e. Radimo od kuce i trosimo vazduh ceo dan tako da i cesto provetravamo, nekoliko puta na dan. Da ugradim centralnu ventilaciju sa rekuperatorom i ulozim 9000e mi se nikako ne isplati kada je usteda u grejanju upitanju. Da smanjim racun za 30%, a necu, to je godisnje nekih 70e. Treba mi 130 godina da bih isplatio rekuperator sa ustedom na grejanju. Cak mislim da nece biti nikakve ustede jer rekuperator mozda i previse provetrava i taman to sto ustedi to i potrosi na povecanom provetravanju. Tu je i cena rada rekuperatora i odrzavanja. Mada bih voleo da resim problem provetravanja ali 9000e je previse. Za sada imam precistac vazduha i provetravamo. Danju nije toliki problem koliko nocu. Kako dolazi hladnije sve vise mislim da ugradim Pranu.

      Избриши
  12. To nije centralna ventilacija, već isto kao i Prana zidna (lokalna/decentralizovana). Prana po uređaju je možda jeftinije, ne znam. Jedan Lunos e2 rekuperator košta oko 550evra, na to se dodaje neka spoljna rešetka 50evra i opciono senzori za vlagu i slično. Sestra mi u stanu zamenila prozore i stavila PVC, bez prozorske ventilacije, soba je mala i sad maltene ne možeš da boraviš unutra bez otvaranja prozora jer inače nema vazduha...tako se bar ja osećam. Zato i ramišljam o decentralizovanoj ventilaciji sa rekuperacijom da ne bih gubio energiju, međutim tačno da je 9000e previše. Interesantan podatak za troškove grejanja za sezonu, super :) I da izolacija je tu najbitnija.
    Nego jesi odvojio grejanje na zone, kad kažeš da ne greješ gore kupatilo? Imaš li one kontrolere po prostorijama ili si možda podelio na dve zone ili kako?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. TP je monoblok i u sebi ima i cirkulacionu pumpu. Cev se racva na potkrovlje i prizemlje i onda idu razvodi. Mogu da zatvorim ili smanji rucno prizemlje ili potrovlje. Mogu svaki krug rucno. Najjednostavnija i najjeftinija izvedba. Bitno mi je bilo dobro preracunati krugove i razmak zbog razlicite podloge i razlicitih zahteva za temperaturom u razlicitim prostorijama. Dobio sam ono sta sam zeleo sada kada su svi ventili otvoreni na maksimumu. Razmisljao sam o kontrolerima za svaku prostoriju ali ovako savrseno radi. Treba naci ravnotezu izmedju potreba, luksuza, ustede... a svako ima drugaciju meru.

      Избриши
  13. Анониман12/04/2019

    Svaka cast za blog, pratim ga vec duze vreme. Sad je dosao red kod mene da pravim kucu, bice prizemna od 170m2,podno grejanje, termo blok 25,stiropor 10cm..interesuje me koliko si zadovoljan toplotnom pumpom jer i ja planiram vazduh voda? Koliko placas grejanje mesecno ili po sezoni? I sta meni preporucujes, tj. kakvu i koliko jaku tp da stavim? Unapred hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. 155m2 prosla sezona 220e. Jaka zima kada nisam grejao sve i nije bilo izolovano i imao sam velike gubitke u plafonu, tada je bilo 340e. Bilo bi ispod 300e da sam tada imao dvotarifno brojilo kao sada. Tebi treba jaca zbog vece povrsine i losije izolacije. Razmisli o debljoj izolaciji. Jednom za ceo zivot stavljas a mala razlika u ceni. Zadovoljan sam se TP sem sto sam jednom morao da je odledjujem hladnom vodom. Konkurencija je duplo skuplja, a verovatno malo bolja ili cak i losija. A sta bih ti preporucio posle 3 godine kako ne mislim o grejanju? Nisi ostavio puno informacija o kuci a ja se ovom temom nisam bavio 3 godine :)

      Избриши
  14. Hvala vam Vlado na informacijama. Gledao sam LG tp 14 ili 16kw,mala je razlika u ceni. A sto se tice izolacije, da na termo blok 25 stavim onda 15cm stiropora? Svaki savet mi je dobrodošao. Bice podno grejanje, svuda plocice. Kakva podna izolacija i kakva na gornjoj ploci? Za sada ne planiram da osposobljavam potkrovlje, ali jednog dana ako bude bilo potrebe mozda. Molim vas za vas savet, kakva izolacija i kakva tp da bih imao pristojne racun za grejanje. 177m2 neto površine.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo je vrlo gruba procena. Pretpostavljam da imas jedno 25m2 troslojnog prozora, pod 5cm stirodura u podu, fasada 170m2 sa 10cm stiropora i u potkrovlju 25m mineralne vune i grejes na 22*C. Prosecni sezonski gubitci kuce su 3kwh, sa TP 1kwh. Na -15*C ti TP treba da ti obezbedi najmanje 6kw da se kuca ne bi ohladila. Godisnje prosecno trosis 4500kwh sa TP. Ako dodas 5cm na fasadu onda prosecno gubis 2.7kwh a na -15*C 5.6kwh. Prosecno je to na sat 100w manje sa TP, a godisnje nekih 450kwh. Za 5cm stiropora moras jos dadodas nekih 350e da bi stedeo godisnje 30e. Isplati se za 10-12 godina ali na velikom minusu lakse ces odrzavati temperaturu. Dodavanjem jos 5cm mineralne vune u potkrovlju gubitci su manji za nekih 55w ili sa TP 20w, godisnje oko 100kwh ili nekih 900 din za ulaganje od 120e. Isplati se za nekih 15 godina. Sa 10cm podne izolacije (ja sam stavio 15cm tvrdog stiropora) stedis jos 250w ili sa tp nekih 80w ili 25e godisnje. Sa svim ovim dodacima na -15*C ces smanjiti gubitke kuce sa 6 na 5kw i lakse ces je zagrejati. Leti ces takodje da imas manje racune zbog hladjenja. Sve je to po malo ali se nakupi. Ja sam racunao da ce cena grejanja da skace i da ce taj period otplate od 15 godina za deblju izolaciju barem da se prepolovi. Plus mozes uzeti slabiju TP za nekih 20% i tako ustedeti.

      Избриши
    2. Svako naknadno izlovanje ce da te kosta mnogo mnogo vise. Jednom se ovo radi. Da sam uzeo TP voda-voda imao bih godisnji racun za grejanje od 150e. Ako grejes na 23-24 kao ja zbog bebe onda se jos vise isplati. Verujem da kada ne bih sada grejao da bi temperatura u kuci bila 18 stepeni jer je u garazi skoro toliko. Trenutno pravim dimnjak i mozda uskoro uradim kamin i samo to sto pokupim drva iz dvorista mogu taj racun od 220e da prepolovim. Ulaganja su dosta velika da bi se ovako nesto postiglo ali kada vidim komsiju da potrosi izmedju 800 i 1000e na grejanje i jos lozi svaki dan, cepa drva, cisti, unosi... onda vredi. Ovo sto sam ti ispricao uzmi s rezervom jer ne znam tacno kako ti izgleda kuca, koliko cesto provetravas, na koju temperaturu grejes, a i mnogo precizniji proracuni imaju dosta velike greske. Uvek se setim price jednog poznanika koji je ziveo sam u kuci a imao potrosnju vode preko 20m3 i upadao u industrijsku potrosnju gde je dupla cena. Racunu za vodu su mu bili ogromni. Dolazili su da provere sat i uvek je bio ispravan. Nigde nije curilo. Kada sve zatvore sat stoji. I tako po ko zna koji put kada su dosli iz vodovoda i pokusavali da utvrde uzrok tolike potrosnje dok su pricali sa njim vide oni da on svaki put kada popusi cigaretu baci je u WC solju i pusti vodu. Covek pusi 2-3 kutije dnevno pa ti racunaj... Postoje odstupanja u materijalima, ugradnji, zivotnim navikama itd. i ne treba se bas drzati racunice ali ona moze da da neku okvirnu sliku kako bi se stekao osecaj kako i koliko izolacija ima uticaj na kucu i potrosnju.

      Избриши
  15. Pozdrav Vlado,

    Krecemo u avanturu gradnje kuce u Subotici, projekat je gotov, ceka se lokacijska dozvola. Jos uvek imamo dilemu oko grejanja, da li podno, da li TP ili kondenzacioni kotao na gas. Dobili smo savet da idemo na TP sa jednim bunarom na 100m i drugim na 40m, sto je dosta skupo u startu, ali efikasno na duge staze. Gas je laksa varijanta ali nije toliko povoljna. Kucu gradimo od termobloka sa 10 cm grafitnog stiropora. Zanimam me kakvo je tvoje iskustvo do sada i da li bi nesto menjao?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav,
      Ako mislis na termoblokove koji su ustvari stiropor kockice koje se popunjavaju betonom, sa tim ne bih nikada gradio. Stiropor spolja, stiropor unutra, kao jefina kineska PVC majca. Sto se tice sta bih menjao kod grejana ... verovatno cu menjati kontroler da mi preciznije meri temperaturu u kuci i da imam manje oscilacije jer sada su do 2 stepena. Nista drugo ne bih menjao. Sto se tice gasa kada izracunas prikljucak, kotao i rad to sve bude preko 2000e. TP moze za 3000e. Vek trajanja opreme za gas moze da bude duzi nego vek trajanja TP ali je sa samo grejanje sa TP po mojoj proceni duplo jeftinije.

      Избриши
  16. Pozdrav Vlado, ovde se dosta pricalo o TP.
    Planiram adaptaciju potkrovlja porodicne kuce. Trenutno stanje je 20cm blok (opeka) + 5 cm stiropora + 12cm opeka. U sustini sendvic zid. Na to bi dosla jos demit fasada od nekih 15 - 20cm stiropora. Osnova kuce je 9.5m x 7.5m. U sustini prostora u celoj kuci ima da se greje nekih 100m2. Sada gledam da li da uzmem kotao na gas ili TP. Jedna od ideja jeste i hladjenje TP.
    Mene zanima posto imas potkrovlje kako ga hladis? Da li si razmisljao da stavljas cevi na zid ili mozda na plafon i onda da hladis preko TP leti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav. Trenutno potkrovlje ne hladim jer smo tek sada poceli da ga koristimo i zbog toga je bilo relativno hladnije u odnosu na prizemlje. Mozda par dana godisnje pustim hladnu vodu u pod iz TP. Prizemlje hladim sa obicnom klimom. Planiram da ugradim obicnu klimu za hladjenje. Razlozi su:
      1. cena od nekih 400e
      2. jednostavna ugradnja
      3. ako se pokvari TP mogu grejati na klimu
      4. mala povrsina zidova gde bih mogao postaviti cevi
      5. hladjenje mi je mali problem jer cu ga hladiti nekih 10 dana godisnje, i sada je relativno hladno, ne prelazi 26 stepeni leti

      Mislim da mi je bolje novac ulaziti u rekuperator. Leti nekada sve otvorima ali nema razmene vazduha i tako celu noc.

      Избриши
  17. Анониман9/18/2020

    Cao Vlado,

    citam sta si pisao i u slicnoj sam situaciji. Grejni prostor od 150m2 u dva nivoa, 2,8m visina plafona, 12cm izolacija spoljasnja demit , 37m2 otvori troslojno staklo niskoemisiono argon., pod 10cm tvrdopresovani stiropor , plafon izmedju spratova 10cm mineralna (iznad ploce jos 4cm tvrdo presovanog stir. na sta su kacene cevi od podno.) plafon na spratu 10 cm min vune + iznad ploce 25cm tvrdo pres. stiropor, posto je ravan krov.
    Planiraqm da kupim TP kao tvoju, tj isti proizvodjac. Razlog je povoljna cenu u odnosuna nekog japanca koji je mozda i bolji, ali skuplji za cca 1500e. Sličnih karakteristika.
    Nisam procitao da li si otklonio kvar na TP,( pistanje -zujanje) i da li si je menjao za LG ? ako si je ostavio da li si zadovoljan sa njom i sa serviserima ? tj da li bi je opet uzimao da gradis novu kucu ? :) da li se oseca pad kacitet tj.a kad je klima u "defrostu-odmrzavanju. tj da li je predugacak da bi se osetio pad temperature u kuci .
    Blog je jako dobar i koristan i koliko vidimo aktivan je vec par godina ;) :) Hvala na njemu

    Pozdrav,
    NIkola

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Nikola. Ja imam malo bolju izolaciju. 15cm u podu 25-30 grama stiropor, na Ytong zid 15cm stiropor sto je kao 22cm na ciglu i imam 30-40cm staklene vune u potkrovlju. Jos mi je kuca i manje kubikaze zbog kosih krovova. Iako je dosta deblja izolacija to ne znaci da je toliko bolje kuca izolovana. Meni je mogla TP i manjeg kapaciteta ali sam ostavio malo prostora za laksi rad na vecim minusima i zbog moguce greske u proracunima. Pistanje je otklonjeno kada sam poceo svakodnevno da cistim hvatac necistoca. Pretpostavljam da kada su majstori skidali bakarne cevi da su ih naslonili na sljunak i da je onda ostalo sljunka u sistemu. Sada vise nemam potrebe da cistim i skoro da se ne cuje njen rad. Manje se cuje nego klima koja leti hladi. Nikako nisam zadovoljan serviserom iz Novog Sada jer su me hteli proglasiti ludim i da umisljam pistanje. Lokalni serviseri su se mnogo vise trudili ali sve je uglavnom ostalo na nivou teorija. Hvatac necistoca su ocistili na moje insistiranje i da se ne bi svadjali sa mnom odradjeno je uz prevrtanje ocima, a na kraju je to bio problem.
      Defrost je kratak, ne znam tacno koliko, meri se minutima. Za pad temperature u kuci su potrebni sati. Desilo mi se par puta da defrost nije odradio posao kako treba pa se pumpa zaledila i radila smanjenim kapacitetom. Tada je iskljucim i kupam je gradskom vodom desetak minuta. Uzeo bih je opet iskljucivo zbog cene. Nije mi problem jednom godisnje pola sata odledjivati. Ima kada je bila i nedelju dana zaledjena. Cuo sam da napolju stalno ventilator radi na maksimumu i osetio sam da je 1-2 stepena hladnije u kuci ali eto nedelju dana je tako radila, sto znaci da imas vremena dan-dva da nadjes 10 minuta da je odledis. Obicno i naidje par dana toplije sa manje vlage pa bi mozda ona izgurala zimu bez rucnog odledjivanja. Nije nista strano. Ono pistanje je bilo je strasnije :)

      Избриши
  18. Pozdrav, Vlado.procitao sam dosta korisnih stvari koje si ovde napisao.Ja u kuci imam izolaciju od 5cm na zidovima a na plafonu onaj ukrasni stiropor od 9mm. I mogu ti reci da sam vise dobio sa tim od 9mm.na plafonu nego sa onih 5cm na zidovima.Sad me interesuje, dal da stavim na tavanu , tj. Na ploči iznad stiropor ili staklenu vunu ili mineralnu vunu? I koja je debljina pozeljna? Da ne zaboravim, ploča je od fert gredica, a zidovi su od bloka, opeke. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav. Da, tih 9mm mnogo znaci. Prvi jedan cm znaci puno, dok svaki naredni sve manje i manje. Neka moja pretpostavka da ste sa tim 1cm dobili 22% ustede na grejanju. Sa jos 5cm dobijate ukupno 47% (jos 25% ustede), sa 10cm 53% (jos 31% ustede), sa 15cm 55% ustede (jos 33%). Sa tih 1cm mozda nista dobili vise nego sa 5cm na fasadi ali ste onda stekli pravi osecaj ustede i fasada je postigla pun efekat. Plafon vam je bio kao otvoren prozor. Dzaba sve izolovano kada je stalno otvoren prozor. Vi izracunajte da li vam na godisnjem nivou znaci tih par % ustede ako stavite vise od 5cm. Mineralne vune se sve vune - kamena, staklena, keramicka... Po meni najjefinije i najisplativije je staviti staklenu vunu ali onda nema gazenja po tavanici ili morate nesto napraviti. Ovo je okvirno, ne znam dimenzije kuce, prozore, podove itd... ali definitivno barem 5cm.

      Избриши
  19. Анониман11/25/2020

    Poštovani Vlado,
    Planiram da za grejanje stambenog prostora od oko 110 m2 podnog grejanja instaliram toplotnu pumpu vazduh voda.Objekat je zidan ytongom 37.5 cm + 5 cm stiropora. Na plafonu 5 cm stiropora . PVC stolarija sestokomorna sa troslojnim staklom punjeno argonom. Podno grejanje i pločice u celoj kuci.Imam ponude za sledeće pumpe:
    -MICROMA 12KW Inverter -5400e
    -LG THERMA V HM121M.U33 Monoblok 12KW-5440e
    -LG THERMA V HM091M.U43 Monoblok 9KW-3700e

    Treba mi tvoje misljenje da li ovaj LG od 9KW moze da greje novu kucu koja je inace na severozapadu Vojvodine?

    Pozdrav i unapred hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav,
      ne znam tacno situaciju ali sam probao nesto na osnovu ovih podataka. 2cm u podu sam racunao jer ne znam kakva je izolacija. Trebam tacno koliko zidova ima, prozora, podova itd i bio bih precizniji ali opet sa rezervom. Za sada mislim da na -15 za takvu kucu treba oko 7kw, a TP 9kw ce moci proizvesti 4-5kw. Kada bi barem na plafonu bilo 30cm izolacije onda bi bio na granici kao i ja. Mada bez problema je TP gurala i na -20 nocu, a danju -10. Tih -20 je samo tokom par sati nocu i onda se mozda mucila i kuca je mozda krenula da se hladi malo. Ja sam svesno usao da mi TP na takvim minusima radi na granici jer imam u dnevnom boravku i pec na drva koja moze da rastereti TP ili da greje samostalno. Svejedno treba da racunas na jos neki vid grejanja jer TP je puna elektronike i mehanike koja moze da se pokvari. Nije kao pec na drva da krene sezonu ranije da ti javlja da je treba menjati.
      Svejedno, na plafonu dosta pojacati izolaciju, a 9kw ce biti na granici

      Избриши
  20. Анониман11/26/2020

    Hvala na odgovoru. Imam oko 250 m² zidova sa sve prozorima a podno grejanje je razvedeno u celoj kuci na povrsini od 110m². U podu je 5cm stirodura,a na tavanicu cu dodati jos 20cm izolacije. Mozda ubacim kamin na drva,ali to tek sledece sezone.
    I da, imam jos jednu ponudu za tp Fujitsu 10kw split sistem za 4400e.
    Sad ne znam sta da radim. Monoblok se zimi ledi pa cu morati da odledjujem a split nema tih problema...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije mi bas najjasnije 250m2 zidova spoljasnjih. a samo 110m2 poda? Pre bih rekao 150m2 spoljasnih zidova na tu kvadraturu. Sa ovim novim podacima moja kuca ima mozda 10% manje gubitaka i bez problema gura TP od 10kw, Pored peci na drva uvek postoji opcija ako je napolju vanredno veliki minus da se smanji grejanje na minimum u prostorijama koje se ne koriste i na taj nacin bi trebalo da bude dovoljno energije za ostatak kuce koji se koristi. To su stvarno vanredne i retke situacije. Split se jednako ledi kao i monoblok. Do zaljedjivanja dolazi kada se pogresno proracuna trenutak defrosta i trajanje defrosta, a to nema veze da li je monoblok ili split vec konkretan model i konkretno mesto i polozaj TP. U istom gradu pola TP se zaledi, a pola ne i zakljucio sam da je upitanju sam polozaj TP oko kuce i neki delovi grada su duze pod maglom i hladniji. Mozda ste pogresno shvatili i u samom monobloku moze da dodje do zaledjivanja ako je napolju minus, a TP ne radi iz nekog razloga. Zbog toga u sistem se stavlja antifriz sto je jos neki trosak od mozda 50e, raspitajte se. I u split ide antifriz ali samo u deo sistema koji cirkulise izmedju ta dva dela. Ja sam isao na najeftiniju mogucu varijantu plus kamin za svaki slucaj i nisam se pokajao. Mada nudili su mi 500e jefiniju 8kw. Moj rizik ne savetujem ali svako treba da proceni sam za sebe. Raspitajte se jos kod nekoga i kakva iskustva imaju, izolaciju itd...

      Избриши
  21. Анониман11/28/2020

    Da, 150 m² zidova

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sada sa ovim novim podacima, 20cm plafon izolacija, pod 5cm, 150m2 zidova.. mislm da bi 9kw bilo dovoljno i na granici. Posto je proracun na samoj granici a proracuni su okvirni onda kupovina 9 ili 10kw predstavlja rizik za veoma niske temperature, ispod -15. Ne bih mogao da tvrdim da ce sve biti uredu. Kao sto rekoh, ja sam rizikovao ali imam i alternativni nacin grejanja. Probajte da se posavetuje sa nekim strucnijim. Ako imate projekat tamo verovatno ima i preporucena snaga za grejanje. Drugi problem je sto proizvodjac TP vazduh voda kaze koliki je COP na -15, a ja mislm da je manji sto opet utice na krajnju odluku.

      Избриши
  22. Анониман2/17/2021

    Pozdrav i hvala sto pisete ovaj blog. Da li ste mozda pravili racunicu za grejanje norveskim radijatorima (YTONG kuca) i koje je vase misljenje? Hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav, sa Norveskim radijatorima se ne postize nikakva usteda dok se grejete vec se usteda postize nacinom koriscenja. To znaci da usteda se postize tako da su radijatori iskljuceni kada niste kuci ili u prostorijama koje ne koristite. Mi smo uglavnom kuci i u uglavnom koristimo sve prostorije i ne bi postigli nikakvu ustedu. To znaci sigurna crvena zona za struju i sigurno nekih 150e veci racun samo za januar. Morali bi uvuci trofaznu struju pa bi na kraju investicija bila jednaka investiciji za TP i racuni za grejanje 4 puta veci.

      Избриши
  23. Анониман2/19/2021

    Poštovani, pratim Vaš blog od početka, a periodično mu se vraćam da vidim novosti i komentare, najviše na temu grejanja. Možete li, s obzirom da je prošlo već nekoliko godina od useljenja, tj. više grejnih sezona, prenesete aktuelna iskustva. Mislim na mesečnu potrošnju u kw, kako u prelaznom periodu, tako i u zimskim mesecima (potrošnja iskazana u novcu nije relevantna zbog različitih tarifa, stariji odgovori gube na aktuelnosti usled rasta cena struje, itd).
    Voleo bih da navedete i neke savete oko "strategije" grejanja, npr. da li samo regulišete rad TP termostatom, ili koristite i tajmere koji isto mogu doprineti uštedi (jer pločice drže toplotu još neko vreme i nakon prestanka grejanja), zatim da li u toplijim danima na početku i kraju grejne sezone isključujete grejanje, čime se ipak kuća hladi pri nižim noćnim temp, pa morate posle više da zagrevate delimično rashlađenu kuću, pitanje kondenzacije, itd.

    Hvala najlepše i puno pozdrava iz Novog Sada!
    Dejan

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Dejane.
      Konkretno prosecna letnja potrosnja je oko 500kwh. Oktobar 750, novembar 930, decembar 1080 i januar 1250kwh. Grejemo oko 150m2 s tim da su plafoni u prizemlju 2.85m.Mi kuvamo na struju, kuci smo svi po ceo dan, svaki dan ves masina i sudo masina radi, TV, racunari... Zato sto radimo od kuce mi kucu cesce provetravamo nego drugi i ne volimo zagusljiv vazduh. Planiram rekuperatore. Strategiju grejanje nemam, namestim na 23-24 stepena i ne razmisljam. Pokusao sam da vise koristim jefinu struju tako sto sam poslepodne ostavio da se kuca malo ohladi a onda nocu da pocne grejanje. Imao sam vise potrosene jeftine struje ali i vise kwh pa mi je na kraju racun u novcu bio isti. Kada je skuplja struja preko dana pokusao sam da lozim drva u pec ali usteda je nikakva iako sam imaosvoja drva. Za 1000 dinara mesecno ustede ne vredi loziti. Jos da sam kupovao drva bio bih u minusu. O tajmerima i regulatorima ne razmisljam jer investicija nece biti isplativa ni za 10 godina, a opet gubim malo na komforu. Godisnji racun 250e i da stedim 10-20%, tj 25-50e a investicija 500 i vise evra je previse da bih razmisljao o tome. Imam ideju da ugradim solarne ploce kada bude donesen novi zakon pa da mi struja i grejanje bude tu negde na nuli. Jos cu da vidim kada i koliko ce mi to biti isplativo.
      Kada su topliji dani u prelaznim periodima obicno ne iskljucujem grejanje sem ako ne vidim da ce topli dani potrajati vise dana, recimo 5 i vise dana. U prelaznim peridima smanjujem izlaznu temperaturu vode kako ne bih imao veliko oscilacije u temperaturi poda. Mislim da stavim da mi je OUT 28*C a kada zahladni ide 33-35*C. Na ovaj nacin izbegnem da ako je prelazni perido a OUT 35*C da se pod odjednom jako zagreje i onda TP se ne ukljucuje dok se totalno pod ne ohladi. Izbegnem da nam prvo bude pretoplo nogama i posle hladno. Ovako uvek bude ujednacena i prijatna temepratura poda.
      Kondenzacije nemam nigde.

      Избриши
  24. Pozdrav, da se nadovežem na priču o grejanju. Nedavno sam uradio podno u potkrovlju. Kotao je na gas. Zanima me tvoje mišljenje o podlozi. Da li
    1.Pločice
    2.Višeslojni parket - tarket
    3.Laminat

    Svo troje imaju mane i prednosti, od estetskih, preko finansijskih do funkcionalnih.
    Da ponovo postavljaš podove šta bi odabrao.

    Svako dobro.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Marko. Plocice ne bih nikada stavio u sobama. Pre bih stavio jeftin laminat. Trenutno je stavljen dosta kvalitetan laminat i tesko se primecuje razlika izmedju pravog brodskog poda i laminata. Da budzet dozvoljava stavio bih viseslojni brodski pod ili parket ali to je jos nekih 4000 evra.

      Избриши
    2. Анониман6/28/2021

      Puno korisnih savjeta na vasem blogu.Imam pitanje u vezi grijanja.
      Zasto u sistem niste ugradili jedan buffer od jedno 150 litara ako je postojala takva mogucnost. Mislim da bi grijanje bilo jos efikasnije.
      Pozz

      Избриши
    3. Dobro pitanje. Meni je izlaz na TP nekhi 33*C. Ako je izlazna voda preko 40*C TP nije toliko efikasna tj. smanjuje se COP. Ako bih punio nocu na jeftinijoj struju tada je napolju hladnije pa je i COP losiji, mada je jeftina struja u prednosti. Racunao sam da ugrejem buffer na 50 stepni i da se buffer ohladi do 28 stepeni C. 1 litar vode za 1 stepen moze da akumulira 0,00116kwh. 150 litara na 50 stepeni moze da akumuliara meni korisnih 3.8kwh. To mi je 1,5 sati grejanja kuce na prosecnih spoljasnih 4*C. Sta sam uradio? Mene 3.8kwh preko dana kosta nekih 12 dinara, a nocu u buffer me kosta 5 dinara. Treba jos jedna cirulaciona pumpa ciji rad dnevno kosta 7 dinara. Jos ako racunam gubitke na bufferu bukvalno sam u minusu. Ako bih povecao buffer na 500 litara to bi me kostalo 550e i akumulirao skoro 13kwh. 13kwh nocu me kosta 17 dinara i jos jedna cirulaciona pumpa 7 dinara dnevno, a danju grejanje tih 13kwh je 40 dinara. Dnevna usteda je 20 dinara, a godisnja 30 evra. Da bi mi se isplatilo 550 evra ulozenih treba mi najmanje 18 godina. Jos da platim nekoga da podesi sistem....Nisam za tu varijatnu da sada dam 500 evra koji ce mi se isplatiti kroz 20 godina.
      Kada bih imao kombinovani sistem sa gasom ili drvima onda bi buffer bio ok ali ne zelim da investiram dodatno. Kupio sam malu alfa pec i testirao je ove zime i zagreje celu kucu bez problema i to mi je rezervna opcija sto se tice grejanja. Kada budem imao vremena eksperimentisacu sa solarnim grejanjem.

      Избриши
    4. Racunica je namerno malo lose napravljena u korist buffera i cak ni onda se ne isplati. Trebao sam uzeti bolji COP za razliciti izlazne temperature i bolji COP za nocno i dnevno grejanje.

      Избриши
  25. Анониман6/28/2021

    Hvala na detaljnom odgovoru.
    Jos jedno pitanje.
    Koliko litara tecnosti stane u sistem i koliko cesto se pumpa ukljucuje i iskljucuje pri recimo vanjskoj temperaturi od 2 stepena.
    Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U sistem za 150m2 stane oko 120 litara po mojoj proceni, ako su cevi na 15cm razmaka, fi 16. Koliko cesto se ukljucuje pumpa zavisi od spoljasnje temeprature, gubitka kuce i izlazne temperature. Ako je izlazna temperatura 40*C onda moze da se ukljucuje svakih 4-5 sati i radi par sati. Ako je izlazna temperatura 30*C onda radi stalno, nekada malo jace, nekada malo slabije. Negde sam pricao o problemu ako izlazna temperatura nije odgovarajuca. Ako je prevelika onda se desava situacija da se pod ugreje, cak i previse, ugreje kucu i onda prestane TP da radi. TP je procenila da moze brzo da ugreje kucu sa tom visokom izlaznom temperaturom i ceka duze da pocne da radi, a za to vreme pod se dosta ohladi. Desavaju se velike oscilacije u temperaturi poda. Od 20 do 28*C. Ako je izlazna temperatura niza, recimo 32*C onda je situacija bolja. TP tada ima duze periode rada i krace pauze ili cak bude bez pauze. Temperatura poda oscilira izmedju 23*C i 26*C sto je mnogo prijatnije. Kada je izlazna temperatura niza tada je COP bolji i manja je potrosnja struje. Cilj je imati sto manje oscilacije u temperaturi poda i sto nizu izlaznu temperaturu i tada je najprijatnije i najjeftinije grejanje. Ja par puta u sezoni podesavam izlaznu temperaturu. Na pocetku i kraju grejene sezone izlaznu temperaturu podesim na 30 stepeni C jer je tada napolju toplije, U sred zime sa tom izlaznom ne mogu da zagrejem kucu pa povecam na 33*C. Ako dodje izrazito hladan period sa visednevnim velikim minusom onda povecam izlaznu na 36*C ili cak 38*C ako je napolju -15. Odprilike po sezoni imam 4-5 prilagodjavanja izlazne temperature zbog prijatnosti u kuci. Vecina to ne radi i nije im problem, malo se zale na oscilacije i to je to.

      Избриши
  26. Анониман7/04/2021

    Imam izgradjenu kucu 130m²,po 65m po etazi. U prizemlju postavljen podni razvod cijevi u 6 kola sa regulacijom protoka na stiropor 4cm,pod dvoslojni tarket keramika u kupatilu i hodniku oko 10m²,zidovi 25cm termo blok i 10 cm demit fasada, plafon 5cm stiropor, prozora i vrata oko 12m². Dolazili razliciti majstori u vezi toplotne pumpe i davali razlicite savjete.
    Neki kazu da TP ne moze da radi bez buffera,da mora obavezno buffer od bar 80l. Citam vas blog i vidim da ste vi TO spojili direktno na razvodni ormaric i da odlicno radi.
    Koja snaga pumpe bi mi bila potrebna za mojih 60setak kvadrata prizemlja, da li bi mogla LG od 7kw bez buffera.
    Vidim da se odlicno razumijete u TP i svaki savjet bi mi dobrodosao
    Pozz Dragan

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav. Najbolje da pogledate upustvo od TP i tamo se najverovatnije nigde ne spominje buffer, pogotovo tako mali. Ne znam cemu bi sluzio tako mali buffer. Mozda misle da nema ekspanzionu posudu u TP... U upustvu bi trebala da bude shema povezivanja. 7kW za 65m2 takve izolacije je sasvim dovoljno. Jeste da imam bolju izolaciju ali sa 10kw grejem celu kucu od 155m2. Jedino sto bih u Vasem slucaju pojacao izolaciju na plafonu koja je 5cm. Koliko sam shvatio ne zivite tamo jer ne grejete. Kada pocnete da grejete bilo bi dobro minimum 15cm izolacije, a pozeljno 25cm. Izolacija tavanske ploce ako nije prohodna je najjeftinije i najisplativije sto se tice izolacije kuce.

      Избриши
  27. Postovanje, preporucujete dvotarifno ili jednotarifno brojilo samo za toplotnu pumpu vazduh-voda?
    Lg therma V 16kw Split inverter koji radi 24/7

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav. Dobro pitanje. Pokusacu da objasnim kroz primer jednog prosecnog zimskog dana. Danju je prosecno 8 stepeni. Toplije je pa su je potrebno na primer 2.6kW snage da se zagreje kuca. COP je dobar pri 8 stepeni i iznosi 4.5. Sa tim COP-om TP realno trosi 0.57 kWh. To su dobre strane vise temeprature. Mana je skuplja struja od 12.3 dinara. 16 sati po 12.3 dinara po 0.57kWh kosta 112 dinara preko dana. Nocu je losiji COP i niza temperatura ali je jeftinija struja 8 sati. Pri temperaturi od 0 stepeni i COP-u 3.3 ista kuca trosi na 8 sati po 1.21kwh i ceni 3.1 din/kWh... Sto je oko 30 dinara. Ukupno 142 dinara. Za jednotarifno brojilo i istom potrosnjom 0.57kWh*16h +1.21kWh*8h = 18.8kwh po ceni od 10.85din/kWh je 204 dinara. Jeftinije je na dvotarifno cak i da je losiji primer tj manja razlika u temperturi. Ova moja racunica se meni slaze i sa licnim primerom iz prakse jer sam imao jednu sezonu jednotarifno i presao sam na dvotarifno. Da bih sto bolje iskoristio jeftinu struju stavio sam da mi je preko dana tempertura 23 stepena, a od 9 uvece 21, od 6 ujutro opet 23 stepena. Tako da TP prestane da radi oko 17h i kuca se polako hladi, a pred ujutro pocne da radi da da ugreje na 23 dok je jos jeftina. Dok nisam bio tako namestio i dok je stalno bilo 23 onda TP krene ujutro da greje taman kada pocne skupa tarifa i manje sam hvatao jeftine. Sada sam odprike na 50%-50% dok leti trosim 70% skupe sto je leti na granici isplativosti.

      Избриши
  28. Анониман7/23/2022

    Pozdrav, Sve pohvale sa blog!!!
    U nekim od prethodnih komentara si napisao da bi stavljao viseslojni brodski pod. Ja takodje planiram tp sa podnim grejanjem i u svim sobama viseslojni brodski pod. Kuca bi bila maksinalno izolovana (staklena vuna), troslojna stakla itd… Sta se desava u situaciji kada je napolju jak minus i postoji potreba da se poveca temperatura vode na npr 38c s obzirom da vecina vislojnih podova imaju preporuceno ogranicenje od 25c? Iz kog razloga nisa u projektu ubacio nijedan fan coil?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav i hvala :). Voleo bih da sta stavio viseslojni brodski pod ili parket ali to nisam mogao finansijski da izguram. Verovatno cu staviti kada se ovaj laminat pohaba. U prizemlju laminat je super dok u potrkovlju iako je isti prozivodjac, Tarrket, isti cenovni rang i klasa. i stavljen je pre godinu-dve... vec su vidljivi znaci pohabanosti. Kada je najhladnije temperatura poda mislim da mi nije presla 27*C iako sam u sistem gurao 40*C. Govorim o mesecu kada je danju bilo -10,-15*C, nocu blize -20*C. Stvarno hladan mesec i nismo imali spoljasnu izolaciju i nismo nesto osecali da je vreo pod. Pisem ovo iz secanja. Nisam uzeo fan coil jer mi je bilo jeftinije staviti obicnu klimu. Ako se povari TP imamo ipak klime koliko toliko da grejemo. Ta ogranicenja proizvodjaca su prevelika da bi se sto lakse ogradili od nezgodnih situacija. Pa Sunce kad leti greje kroz prozor, pod bude dosta topliji od 25*C.

      Избриши

Shiedel dimnjak - gradnja kuće

Schiedel dimnjak - gradnja kuće Danas je završen Schiedel dimnjak 8,66 metara.  Cena materijala 63.000 ili 540e. Majstori su uglavnom pr...