20. 7. 2016.

Staze oko kuće i parking

Staze oko kuće i parking

Što se tiče staza oko kuće i parkinga hteo sam beton. Onda se predomišljam i predomišljam, kalkulišem... kocke nisu jeftine a baš skupe nam se sviđaju :)
I opet majstori.... Zovem jednog da se dogovorimo a njega nema. Zovem opet, evo ga dolazi za koji dan. Nije našao pola sata vremena za dogovor a stanuje 100 metara od mene. Ok, ne mora on raditi. Zovem drugog, došao je za koji dan. Nije baš jeftin ali kaže dolazi sledeće nedelje i za tri dana sve gotovo i ja pristanem. Reko mu `ajd bolje za mesec dana da nakupim malo para. Ne može da čeka, mora sledeće nedelje a ostatak da mu platim krajem meseca. Reko dobro, ne volim da budem dužan ali upitanju je par nedelja ali i pozajmiću. Prošla ta `sledeća nedelja`, prošao i mesec a njega nema niti se javlja.
Zovem trećeg majstora. Dolazi uveče da se dogovorimo. Nema ga. Dolazi ujutro. Nema ga, nije u gradu. Reko nemoj ni dolaziti. I šta ću, zovem oglas. Došao čovek odmah sutra ujutro. Pita koliko je hitno? Paaaa, trebalo je biti gotovo pre 2 meseca... Kaže počinjemo sutra ujutro... Pomisli da me zeza, neka bude i za nedelju dana.. Međutim došli sutra ujutro i počeli da rade. Radili i nedeljom i završili za nedelju dana. 
Rad me je koštao 9e/m2. Ima puno sečenja i puno ivičnjaka a sve je u toj ceni. 
Nije jeftino ali pristao sam samo da mi neko završi.
Kocke u boji su me koštale 12e/m2, ivičnjaci 400 din/m. Otišlo je još 9m3 tucanika, 4m3 frakcije, 3m3 peska, 1m3 dunavca i 4 džaka cementa i trećina kubika šljunka. Ukupno 75 m2 i m2 me izašao nešto više od 26e. Urađeno je pošteno i dobro. Zadovoljan sam. 






11 коментара:

  1. U svakom slucaju je jeftinije tako. Jos ako neko ume i ima smisla...bravo.

    ОдговориИзбриши
  2. Nije lose, ali staze su lepse ako se urade prirodnim kamenom, imamo mi dobrih kamenoloma, struganicki kamen ili studenicki, pescari, itd. Jeste skuplje ali je izgled neponovljiv

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slazem se da je prirodni kamen jos bolja varijanta ali i ova varijanta je trostruko probila budzet za staze oko kuce. Gledao sam cene i prirodni kamen bi me kosta jos 1000-1500e u varijanti koja se meni svidja. Ipak sever Vojvodine ne obilije kamenjem pa su i cene takve :)

      Избриши
  3. Анониман2/20/2018

    Zdravo.
    Da li mozete da navedete koje su ovo kocke za stazu koje ste koristili, i kog proizvodjaca, jer mi se svidjaju bas ovakve kakve ste vi postavili...

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav,
      ne mogu da se setim koje su kocke ali radi ih Beton Line Special iz Subotice. Cini mi se su malo posvetlele :). Inace ne izgleda lose ali kao sto sam vec ranije rekao mozda bih se opredelio za prirodni kamen.

      Избриши
  4. Pozdrav,
    Jel možete da mi objasnite kako ste iskopali temelj i koje su dimenzije pošto ste napisali da ste za stopu samo dole proširivali

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav, iskopano je oko 80cm dubine i 25cm sirine. Zatim je asovom prosiren donji deo sa po 10cm sa svake strane i visine 30-40cm ili koliko vec pise u projektu. 10cm prosirenje sa jedne strane je stvarno malo i zemljiste je dozvolilo.

      Избриши
  5. Анониман9/12/2018

    Pozdrav, menjam temu ali posto vidim da je kuca od ytonga mene interesuje da li vredi zidati tim materijalom i kako ste zadovoljni kucom. Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I vredi i ne vredi :). Ja sam zidao sa 25cm Ytong termoblok i sto se tice grejanja sa TP sam zadovoljan. Ne vredi mi stavljati bilo kakvu fasadu. Mozda je bolje da sam stavio Ytong 37.5 plus i onda stvarno da ne stavim nikakvu fasadu. Sasvim dovoljno. Ja sam gledao malo dalje u buducnost i stavio jos bolju izolaciju ali je 37.5 sasvim dovoljan. Cak i 30cm je ok ako se ima TP ili se lozi ili gas. Videcemo sada prvu zimu sa izolacijom. Generalno odgovor je da je ok, necete pogresiti ali sve zavisi ko sta zeli i ko koliko ima i moze. Moze se naruciti i ytong 45. Ja sam bio zadovoljan i sa 25cm jer imam puno prozora i TP. Najveci problem je naci dobrog majstora koji ce izidati sa minimalnim fugama i pravo.

      Избриши
  6. Анониман9/13/2018

    Pitam konkretno za Ytong 37.5 posto kod nas svi zidaju klasicnim blokom,a cekamo jos neke dozvole za gradnju,pa se dvoumimo oko Ytonga i klasicnog bloka,a Vas iskreni savet je...?

    ОдговориИзбриши
  7. Po meni klasican blok je najgora varijanta i obavezna je izolacija, ali ljudi zive i u takvim kucama i zadovoljni su. Radije bih uzeo Ytong i dobrog majstora ako biram izmedju te dve varijante. Da imam vise para zidao bih ciglom na ciglu i po, 15cm kamene i onda pola cigle - sendvic.

    ОдговориИзбриши

Shiedel dimnjak - gradnja kuće

Schiedel dimnjak - gradnja kuće Danas je završen Schiedel dimnjak 8,66 metara.  Cena materijala 63.000 ili 540e. Majstori su uglavnom pr...