06.10.2014.

Materijal za krov

Materijal za krov

Materijal za krov sam vrlo olako shvatio i nisam se dovoljno dobro i na vreme pripremio za njega. Sem crepa koji je u martu bio na akciji nisam ništa kupio. Skoro sve dimenzije krovnih gredi nisu standardne. 10/14 i 14/18 grede ne postoje na našem tržištu. 12/14 postoje ali će otići procentualno dosta više kubika za grede i krov će biti teži što znači i da ostale stvari trebaju da budu jače. Krov je na četiri vode i grede kreću od pola metra do osam metara. Postepeno raste i smanjuje se dužina. Svi me uveravaju da mi je dovoljno 10/12 a računam da  do 5 metara ni ne treba jače. Posle pet metara staviću koji komad više i mislim da će krov biti jači nego u projektu. Slabe tačke su mu te dugačke grede a te će ići gušće.
Grebenjače su 14/18 i nema ništa približno. Naručio sam na meru ali su mi otkazali narudžbu. Ostalo mi je da poduplam gredu od dve 12/14. To će biti kao 14/24. Košta više ali mislim da će biti jače.
Sve ostale grede sam uzeo pre dve nedelje i suše se kod majstora u hangaru. Takođe sam uzeo 1,5m3 lepih daski za opšivanje krova. Majstor će obraditi daske tako da se uklapaju sa žljebom.
Za nedelju dana mi stužu od 8 metrara 8 komada 12/14 kojima će trebati opet neko vreme da se malo prosuše.
Znam da mesec - dva nije dovoljno da se grede osuše ali mislim da je prvi mesec i najvažniji jer se tada i najviše osuši.
Eto, radovi kasne zbog par gredi ali ujedno se tešim da je to i dobro jer će se bolje osušiti većina gredi i daske koje sam ranije kupio.
Ostale su mi samo letve da se naruče i paropropusna folija i mislim da tu neće biti problema.
Sigurno će biti još sitnica o kojima stvarno nemam snage da razmišljam već sve prepuštam majstoru a ja ću samo da kontrolišem. Ne mislim da znam više od njega, zaista imam poveranja u njega ali dve glave su pametnije od jedne i teže će doći do greške.

Sve grede sam trebao naručiti pre 2-3 meseca i ostaviti ih da se negde suše i kuća bi bila pod krovom. Ne smeta mi i da krov bude za 2 meseca pre minusa postavljen ali sam nestripljiv i misli su mi skoncentrisane više na kuću a manje na posao koji mi omogućuje da napravim kuću.

Malo da se osvrnem i na finansije. Sumnjam da ikoga to zanima ali ovo ne pišem samo radi drugih već i radi sebe da jednog dana znam kroz šta sam prolazio.
Da napomenem da su mi finansije pri kraju i da sam grede uzeo da platim do nove godine što mi je olakšalo razmišljanje o finansijama. Mislim da ću imati koliko mi treba ali sa ovim odloženim plaćanjem omogućio sam da ne razmišljam o finansijama i da stavim kvalitetnije stvari. 
Knap sa finansijama sam jer kuća je veća 25-30m2 nego prvo zamišljena i tu je otišlo više para i dužnici su slabi sa vraćanjem. Uglavnom finansije idu po planu +5% a ne +50% kao što neki na forumima pričaju i kuća sa potrkovljem grubi radovi će koštati 155e/m2. Na ničemu nisam štedeo i da kojim slučajem ne znam šta ću sa novcem ne znam na šta bih više potrošio što se tiče materijala. Potrošio bih više jedino da višestruku više platim majstore. Daleko sam od 600e/m2. Mislim da ću biti ispod ili malo preko 400.

Update: 15.10.2014.
Naručene grede su trebale stići pre dva dana. Kada sam otišao na gradilište vidim da im puno nove građe ali nema mojih gredi :(. Naručene su ali su greškom poslate kraće. Da ponovo naručujem nema smisla jer je kraj sezone i opet ću da čekam. Mogu da imam od crnog bora te četiri grede što mi nedostaju i baš tog preseka koji meni treba. Razmišljao sam i ipak ću uzeti kraće grede koje će biti knap i poduplaću ih i biće dosta deblje nego u projektu.
Sledeće nedelje će majstor da iskroji građu a za dve nedelje će početi da postavlja krov. Ostatak gredi i daske su dovoljno suve za postavljanje.
Ih, još dve nedelje i gotov grub oblik kuće. Ne mogu da dočekam. :)

5 коментара:

 1. Malo se u tvom postu oseća nestrpljenje, malo briga zbog novca... Glavu gore i teraj do kraja. Ja suprugu često kažem da se seti kakvi su sve sazidali kuce... Tako ćete i vi, dao Bog i mi. Ima i tezih slučajeva, mi još nismo ni počeli :) prosto ne znam da li da stavim smesak ili :(. Zavrsices jer si do sada svojim postovima pokazao svoju volju i upornost. Pozdrav.

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala, ne plasim se da li cu zavrsiti nego sam malo ljut na sebe sto se nisam pripremio za krov i zavrsio ga i nastavio ciste glave sa poslom kojim se bavim.
  Najveca mi je briga sto posao trpi moju preokupiranost kucom.
  Zavrsicu je samo je pitanje da li za 6,12 ili 18 meseci. Preko toga ne bi smelo da se oduzi.

  ОдговориИзбриши
 3. Takve gluposti se desavaju, ni ne treba da budeš ljut na sebe. Sve će to biti ok. Sad sto si se z.znuo malo pa te to košta malo više novca i vremena šta je tu je... To je samo 2 meseca... Usput hvala na gruboj racunici. Nama je neki lik rekao da je do sada ulozio siline pare, a nije ni na pola dokle si ti. I znaš šta me zanima, posto nije zanemarljivo, da li se računa bruto ili neto povrsina, i kako se računa potkrovlje, da li kao velicina ploce ili korisnog prostora? Hm, od brojki me boli glava...

  ОдговориИзбриши
 4. Анониман10/11/2014

  Podrska za Vas. Nastavite po planu i programu i zelim Vam brzo useljenje. Pozdrav Dejan

  ОдговориИзбриши
 5. Nije nikava posebno greska, niti razlog za ljutnju. Sve je to proces u kojem dajete sve od sebe i ucite. Svaka cast na svakom koraku!

  ОдговориИзбриши