05.05.2014.

Nulta ploča

Nulta ploča


Plan za nultu ili mrtvu ploču je da se prvo razvuče pesak, natopi vodom i nabije.
Razlikuje se kako se pravi garaža i kako se pravi ostatak kuće.
Garaža ide nabijeni pesak, 5cm krupnog šljunka, 5cm mršavog betona, kondor, pa 10cm armiranog betona. Ispod ostatka kuće ide nabijeni pesak, 15cm šljunka, 5cm mršavog betona, 10 cm armirana betonska ploča. Armira se sa Q335 Fi8 mrežom. Ono šta mi nije jasno zbog čega u ostatku kuće ide mršav beton. Sve mi se čini da ću to da izbacim. Za garažu mi je jasno jer ide na to sloj hidroizolacije. Taj beton nema neku nosivu vrednost. Po meni jedina uloga mu je da kada se bude betonirala ploča da cementno mleko ne curi u sloj šljunka. Ja bih to pre rešio tako što bih stavio najlon i uštedeo nekih 250-300e.
Po projektu ploče se liju između temeljnih zidova a ne na temeljne zidove.
Razmišljam šta je razlika. Ako je ploča na temeljima i potonu temelji 1-2cm onda će težina biti na ploči i može da pukne. Malo verovatno. Biće još 20-30 tona na temeljima. Može i zemlja da se slegne pa će opterećenje biti na ploči. Vrlo verovatno. Dovoljno je 3 milimetra da se zemlja slegne.
Ako je ploča između temelja onda će temelji biti rasterećeniji. Ploča može koji milimetar da ide gore dole ali ako imam podno grejanje to može biti loše. Teže će ploča da pukne. Sve je to vrlo malo verovatno sem što su temelji rasterećeniji.

Za nultu ploču trebalo bi da ode oko 10 kubika betona, 20 kubika krupnog šljunka, 10 komada mreža Q335, 3 kondor trake i nešto bitulita kojeg imam.
To sa radom treba da me ispadne oko 1700e. Videćemo za desetak dana kada izlijemo.

Update: 13.5.2014.
Danas je stiglo 12 kubika krupnog ispranog šljunka za postavljanje ispod nulte ploče i ukupna cena je 25800 dinara ili 225e. Manje nego što sam prvo računao jer kada sam detaljnije pregledao projekat u garaži ide samo 5cm šljunka. Peska taman ima koliko treba jer je ostalo od kopanja temelja. Dule, novi radnik, je sve to lepo razvukao. Danima kada imamo vremena natapamo vodom. Hteo sam uzeti mašinu za nabijanje zemlje ali mi je Lacika što iznajmljuje rekao da nema potrebe jer voda mnogo bolje nabije. Dule polako nabija ručno.
Evo još malo o greškama. Otvore za kanalizaciju smo trebali bolje i preciznije postaviti a u cevi staviti papira. U toj žurbi nije baš najbolje ispalo pa sada naknadno sa drugarom proširujem rupe. Takođe nije proširen temelj gde će ići dimnjak iako se veći deo dimnjaka oslanja direktno na temelj trebalo je malo proširiti, 20cm. To naknadno pravim. Armatura viri iz temelja a taj dodatak za dimnjak će se oslanjati na stopu. Vlado je dosta loše nabijao beton dok smo izlivali i primećuje se razlika gde sam ja vodio a gde on. Koristio je dosta ređi beton. Sve se to sada vidi. Zbog toga nisam više hteo da mi bilo šta radi. Deset puta sam mu rekao da nabija bolje i da koristi gušći beton a on majstorkom logikom ide da ređi bolje popuni rupe ali to tako nije kod betona. Tek sada sam naručio vibro iglu, 35e. Nadam se da će beton biti bolji iako mi iskusniji kažu da to i nije tako loše ispao. Nervira me to što je moglo i bolje uz malčice više truda.

Update: 26.5.2014.
Armatura je kasnila skoro 3 sata pa smo počeli po najvećoj vrućini. Stavili smo najlon, ciglice pa armaturu. Ja sam sekao aramturu a Mile, Dule i Bela su krenuli da rade na dve mešalice dok je Aca razvlačio. Bilo je teško zbog sparine. Za sat i po smo završili deo gde je kuhinja, oko 21 m2. Posle gulaša što je moja žena napravila nastavili smo da radimo dnevni boravak i trpezariju od 48m2.
Išlo je sporije nego što sam očekivao ali je Aca sve to pedantno uradio sa +-0,5cm. Kasnije je Mile morao da ide kuća a moj brat Sale ga je odmenio. Ne mogu da kažem šta je teže, izlivati temelje ili ploču. Zadnjih 15kvm je došao Mađžar da pomogne. Računao sam da ćemo do 13 h da završimo ali što zbog armature, što zbog vrelog dana, što zbog brzine i umora završili smo u 20h. Jedan oblak je 2 sata stajao iznad nas i kada smo završili, oprali i pokupili alat počeka je kišica. Taman kako treba :) .
Na kraju moram da kažem da sam zadovoljan. Nije završena garaža ali to mi trenutno nije bitno. Krajnja cena sa garažom će biti nešto manje od 1700e.


5 коментара:

 1. Da malo pojasnim :)
  Mršavi beton ima ulogu da zaštiti armaturu ploče (često ona završi na tlu) i ne izvodi se u 90% slučajeva kod ovakvih objekata. Ukoliko se izvede sloj zbijanog šljunka, kao što si ti uradio, onda nema problema. Folija koju si stavio, dakle nije morala ni da se stavlja. U slučaju jako opterećenih AB elemenata koji se polažu na tlo, zaštitni betonski sloj je obavezan (beton formira baznu sredinu i sprečava koroziju armature)
  Što se tiče samog betona samo da spomenem da sa dodavanjem vode u mešavinu dolazi do smanjenja čvrstoće betona (i to ne malog). U pravu si što si obratio pažnju na kvaliteteno nabijanje betonske mešavine, preporučujem korišćenje vibratora, ali nije obavezno. Kod tebe smo stavili Q335 iz više razloga, ali generalno za većinu manjih stambenih objekata bi zadovoljila i ploča sa tanjom armaturnom mrežom.
  Pozdrav.

  ОдговориИзбриши
 2. Dejane, jos jednom hvala :). Mrsav beton retko ko stavlja a sada razumem njegovu primenu a najlon ga bas i nije adekvatno zamenio. Pazio sam da armatura bude u betonu. Najlon sam stavio da dok se izliva beton preko sljunka da se ne mesa. Mada kod gusceg betona i nema nekog mesanja betona i tampon sljunka i vidim da i nema neke potrebe za najlonom.

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман5/22/2017

  Pozdrav...
  Poceo sam sa pisanjem materijala za kucu.
  ispisao sam koliko mi je potrebno uzengija, gvozdja, sto za temenje, sto za stubove kuce, sto za nultu plocu. Sada sam kod sljunka, cementa i vode. Kakao da sracunam koliko ce mi trebati cementa i sljunka za temelje dimenzije 50x25cm i 15 stubova 2,5m 20x20cm i nulte ploce 10cm debljine i armatute 6mm. Inace povrsina kuce iznosi 80m2 tacnije 10x8m spoljne mere?
  Hvala na odgovoru...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pozdrav. prvo izracunas koliko m3 treba betona. Temelji su plitki. Trebalo bi barem 80cm u zemlju i nesto iznad zemlje da ide. Bilo bi dobro da imate i temeljnu stopu.
   Uglavom da se ipak odlucite da ide kako ste naveli onda za temelj ide 4.5m3 za plocu ako ide izmedju temelja ide 7m3 a ako ide preko temelja ide 8m3 betona. Za stubove ide 1.5m3. Sljunka ide 20% vise nego betona (mnozis beton sa 1.2) a cementa ide broj kubika betona puta 6. Jos jedna zamerka je da nisi rekao koliko imas poprecnih temelja za unutrasnje nosece zidove i koliko ide temelja za pregradne zidove. Temelji su definitivno mali tj plitki i bez stope. Mislim da za redovne temelje treba barem duplo vise betona nego sto ste planirali.

   Избриши
 4. Jako informativno. Super je kad ljudi preuzmu inicijativu, ali je svakako dobro konultovati nekog ko zna sta radi.

  ОдговориИзбриши